makaron ze szpinakiem w sosie śmietanowym

wypróbuj tę odmianę tradycyjnego włoskiego makaronu! Łatwość gotowania Cię zachwyci. Jestem wielką miłośniczką kuchni włoskiej i często gotuję dla siebie pizzę, makaron lub risotto. Proponuję zrobić makaron ze szpinakiem.
OlgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 4 g
tłuszcze 13 % 3 g
węglowodany 71 % 17 g
116 kcal
IG: 18 / 82 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ten przepis, w którym powiem Ci, jak zrobić makaron ze szpinakiem w kremowym sosie, nie jest niczym skomplikowanym. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania można łatwo znaleźć w dobrym sklepie o każdej porze roku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Tak więc umyte grzyby kroimy w cienkie plasterki. Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie. Rozmrażamy szpinak - mam go już pokrojony na kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozpuść masło na patelni. Rozłóż cebulę i smaż ją mieszając na średnim ogniu, aż będzie miękka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj grzyby do cebuli, wymieszaj i smaż jeszcze trochę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy mieszanina prawie się ugotuje, dodaj posiekany szpinak i poczekaj, aż lekko zmięknie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W tym momencie wlej śmietanę i dokładnie wymieszaj całą powstałą mieszaninę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ser kroimy w drobną kostkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj sól i pieprz do swoich upodobań-Lubię ostrzej. Na koniec dodaj ser. Po dokładnym wymieszaniu pozostaw sos do zaparzenia pod zamkniętą pokrywką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotujemy spaghetti w osolonej wodzie, postępując zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Ważne jest, aby nie strawić. Następnie wrzuć do durszlaka i spłucz, pozwól wodzie spłynąć. Możesz użyć spaghetti z pszenicy durum.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wymieszaj spaghetti z sosem tuż przed jedzeniem. Smacznego!

miłośnicy kuchni włoskiej pokochają to danie. Spaghetti z grzybami, serem i dodatkiem, takim jak kremowy sos ze szpinakiem, okazuje się niezwykle smaczne i satysfakcjonujące. Można podawać na lunch lub kolację. Danie wcale nie jest drogie pod względem produktów i czasu, więc nie wydasz dużo wysiłku i pieniędzy na jego przygotowanie na zakup wszystkich niezbędnych składników. Takie danie można znaleźć w restauracjach specjalizujących się w kuchni włoskiej, ale tam będzie kosztować znacznie więcej niż Jeśli zrobisz to sam w domu. Co więcej, zawsze przyjemniej jest jeść to, co ugotowałeś własnymi rękami. Za Twoją pracę twoi krewni Ci podziękują!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Beztłuszczowa śmietana - 59   kcal/100g

Podobne przepisy