płatki owsiane z bananem

najzdrowsze i najbardziej pożywne śniadanie dla całej rodziny! Płatki owsiane z bananem to opcja przygotowania popularnej owsianki, która spodoba się nawet tym, którzy jej nie lubią. Banan jest dodawany podczas gotowania i nadaje owsiance przyjemny aromat i smak. Taką owsiankę można gotować nie tylko w mleku, ale także w wodzie.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 23 % 7 g
węglowodany 65 % 20 g
145 kcal
IG: 15 / 75 / 10

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować płatki owsiane z bananem? Przygotuj jedzenie. Płatki owsiane nadają się do każdego-zarówno szybkiego gotowania, jak i długiego. Płatki, które trzeba gotować dłużej, są o wiele zdrowsze, wolę je. Weź mleko o dowolnej zawartości tłuszczu, smaku lub obecności. Zamiast mleka możesz użyć wody w tej samej proporcji — 1: 3. Dostosuj ilość cukru i soli do swoich upodobań. Pamiętaj, że w owsiance będzie słodki banan.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź odpowiednią patelnię lub garnek do gotowania owsianki. Lepiej, jeśli są z grubym dnem, owsianka się nie spali. Wlej płatki, wlej mleko. Dodaj sól i cukier.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść patelnię z owsianką na średnim ogniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas gotowania owsianki pokrój banana na małe kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W międzyczasie mleko się zagotuje, wymieszaj, aby płatki nie przykleiły się do dna. Istnieje opcja gotowania, gdy mleko jest najpierw doprowadzane do wrzenia, a dopiero potem wlewa się płatki. Zwykle robi się to, aby sprawdzić, czy mleko nie zsiadnie podczas gotowania. Jestem tego pewien i zawsze gotuję owsiankę. Zmniejsz ogień i wlej pokrojonego banana do owsianki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pozostaw owsiankę na małym ogniu przez 15-20 minut. Od czasu do czasu mieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy owsianka będzie gotowa, wyłącz ogrzewanie i włóż do niej masło.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj patelnię pokrywką i pozostaw owsiankę na 10 minut. W tym czasie będzie parować i będzie jeszcze grubszy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj owsiankę z kawałkami pokrojonego Banana. Możesz dodać dowolne jagody, orzechy, miód. Smacznego!

codziennie jemy płatki owsiane na śniadanie, ale ta opcja, gdy banan jest dodawany na samym początku, próbowałem po raz pierwszy. Bardzo nam się podobało! Owsianka okazała się pachnąca i bardzo smaczna! 

ważne! Aby Dania owsiane były zawsze smaczne, a także Przeczytaj wszystkie sekrety wyboru i przygotowania w artykule o płatkach owsianych i Herkulesie .

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g

Podobne przepisy