skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bezmięsną sałatkę Oliviera? Przygotuj jedzenie. Wstępnie ugotuj warzywa. Umyj ziemniaki z marchewką, zalej zimną wodą i gotuj przez pół godziny od początku wrzenia wody. Gotuj je bezpośrednio ze skórką, nie odcinając końcówek. Gotowe warzywa łatwo ześlizgną się z noża, jeśli zostaną przebite na środku. Spuść wodę, ostudź warzywa. Spuść płyn z groszku. Nie wylewaj tej solanki, będziesz jej potrzebować do przygotowania majonezu.
Krok 2:
Za pomocą małego ostrego noża obierz warzywa. Pokrój ziemniaki, marchewkę, ogórki i jabłko w drobną kostkę. Sałatka będzie wyglądać pięknie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie.
Krok 3:
Dodaj groszek. Sałatka jest gotowa, pozostaje tylko wymieszać i doprawić majonezem, który sami zrobimy.
Krok 4:
Zrób majonez. Przygotuj dla niego jedzenie. Weź olej roślinny bez zapachu, może to być oliwka i słonecznik.
Krok 5:
Wlej solankę z groszku, sok z cytryny, sól i cukier do wysokiej szklanki i zacznij uderzać blenderem zanurzeniowym. Płyn powinien wybielić i nieznacznie zwiększyć rozmiar.
Krok 6:
Kontynuując pracę blendera, zacznij wlewać olej roślinny partiami cienkim strumieniem. Nie spiesz się! Im wolniej nalewasz, tym lepiej zagęszcza majonez. Ubijaj do uzyskania gęstego sosu.
Krok 7:
Dostałem majonez za drugim razem. Pierwszy raz wylałem cały olej na raz i nie zgęstniał. Po raz drugi olej lał cicho i wszystko się udało. Spróbuj majonezu na soli, w razie potrzeby dodaj.
Krok 8:
Dopraw sałatkę powstałym sosem i natychmiast podawaj. Smacznego!
przygotowałem najbardziej podstawową wersję chudego Oliviera, urozmaicając go tylko jabłkiem. Możesz nie wkładać jabłka, ale na przykład dodać cebulę. Lub grzyby, dowolne, pieczarki lub leśne, gotowane lub solone. Będzie zupełnie inny smak.
można również umieścić kalmary, jeśli Post zezwala na owoce morza. Ale myślę, że smak będzie już nieco inny, nie do końca podobny do tradycyjnej sałatki noworocznej.
zwrócę szczególną uwagę na przygotowanie chudego majonezu.
jak powiedziałem, nie dostałem go od razu. Radzę robić majonez w małych porcjach. Na początek weź trochę płynu z groszku i poćwicz z niewielką ilością. Wlej trochę oleju, a następnie majonez szybko zgęstnieje.
myślę, że można to zrobić bez blendera, po prostu ubijając produkty trzepaczką. Powodzenia!
gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Pikle - 11 kcal/100g
- Solanka - 1 kcal/100g