skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić makaron fettuccine z kurczakiem w sosie śmietanowym? Przygotuj składniki. Oczyść kurczaka z nadmiaru. Umyj i osusz. Umyj i osusz zioła oraz obierz cebulę i czosnek. Aby przyspieszyć proces gotowania, natychmiast podpal garnek z wodą - do gotowania makaronu i patelnię-do przygotowania sosu.
Krok 2:
Pokrój filet z kurczaka na małe kawałki. Zetrzyj ser na drobnej lub średniej tarce.
Krok 3:
Na gorącej patelni rozgrzej trochę oliwy z oliwek (jeśli jej nie ma, weź inny olej roślinny) i szybko smaż kawałki mięsa ze wszystkich stron, mieszając je szpatułką.
Krok 4:
Podczas smażenia filetów z kurczaka drobno posiekaj cebulę, boczek (lub Deli) i ząbek czosnku.
Krok 5:
Przenieś gotowy filet z kurczaka na talerz. Na patelnię ponownie wlej niewielką ilość oleju roślinnego i smaż w nim boczek przez 1 minutę. Następnie dodaj do niego posiekaną cebulę. Mieszaj i smaż wszystko razem przez kilka minut, mieszając.
Krok 6:
Włóż filet z kurczaka na patelnię z cebulą.
Krok 7:
Dodaj do mięsa mąkę pszenną oraz szczyptę soli i pieprzu. Wymieszać.
Krok 8:
Wlej śmietanę na patelnię.
Krok 9:
I na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, gotuj sos, aż zgęstnieje.
Krok 10:
Na samym końcu dodaj ząbek czosnku i garść startego twardego sera (około połowy całej ilości) do sosu. Podgrzej sos przez kilka minut, aby ser całkowicie się stopił. Na samym końcu posmakuj sosu i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Krok 11:
Przygotuj makaron w tym samym czasie, co sos śmietanowy. W rondelku zagotuj 3 litry wody, dodaj sól i zanurz fettuccine w wodzie. Gotuj makaron, aż będzie Al Dente (makaron powinien pozostać lekko twardy w środku). Aby nie rozgotować makaronu, skup się na instrukcjach na opakowaniu.
Krok 12:
Gotowy makaron odłożyć na sito, lekko skropić oliwą z oliwek i wymieszać. Nawiasem mówiąc, należy zachować część wody, w której gotowano makaron (około 250 g), potrzebujemy go, aby nieco rozcieńczyć nasz sos.
Krok 13:
Na patelnię w gotowym kremowym sosie z kurczaka przełóż ugotowany makaron al dente.
Krok 14:
I wymieszaj. Jeśli sos jest gęsty, dodaj trochę wody, w której gotowano makaron, i wszystko dokładnie wymieszaj. Podgrzej makaron w sosie przez 2 minuty i natychmiast podawaj.
Krok 15:
Makaron fettuccine z kurczakiem w kremowym sosie jest gotowy. Posyp ją startym serem (z którego połowę odłożyliśmy) i listkami świeżej bazylii. Smacznego!
jak prawidłowo ugotować makaron? Weź przestronny rondel, wlej wodę na 100 gramów makaronu 1 litr wody. Najważniejsze jest to, że produkty swobodnie pływają w cieczy. Sól do smaku. Doprowadź wodę do wrzenia. Ważne jest, aby włożyć makaron do wrzącej wody, w przeciwnym razie mogą się skleić. Gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do całkowitego ugotowania lub AL DENTE (czas gotowania jest zawsze podany na opakowaniu). Włóż gotowy makaron do durszlaka i pozwól płynowi spłynąć. Nie warto spłukiwać gotowego makaronu wodą. Jeśli nie planujesz od razu mieszać makaronu z sosem, aby uniknąć sklejania się gorącego makaronu, możesz wysłać go z durszlaka z powrotem do garnka i dodać łyżeczkę oliwy z oliwek (lub kawałek masła) i delikatnie wymieszać
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?"
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal / 100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal / 100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal / 100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal / 100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal / 100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal / 100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Fettuccine - 280 kcal/100g