makaron fettuccine z kurczakiem w sosie śmietanowym

w pośpiechu, niezwykle smaczne i proste, na obiad! Makaron fettuccine z kurczakiem w kremowym sosie to danie, które można przygotować przynajmniej codziennie. Zawsze okazuje się bardzo smaczny i satysfakcjonujący, nadaje się na szybką kolację. Podawaj z sałatką ze świeżych warzyw.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 12 g
tłuszcze 33 % 13 g
węglowodany 36 % 14 g
252 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić makaron fettuccine z kurczakiem w sosie śmietanowym? Przygotuj składniki. Oczyść kurczaka z nadmiaru. Umyj i osusz. Umyj i osusz zioła oraz obierz cebulę i czosnek. Aby przyspieszyć proces gotowania, natychmiast podpal garnek z wodą - do gotowania makaronu i patelnię-do przygotowania sosu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój filet z kurczaka na małe kawałki. Zetrzyj ser na drobnej lub średniej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na gorącej patelni rozgrzej trochę oliwy z oliwek (jeśli jej nie ma, weź inny olej roślinny) i szybko smaż kawałki mięsa ze wszystkich stron, mieszając je szpatułką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas smażenia filetów z kurczaka drobno posiekaj cebulę, boczek (lub Deli) i ząbek czosnku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś gotowy filet z kurczaka na talerz. Na patelnię ponownie wlej niewielką ilość oleju roślinnego i smaż w nim boczek przez 1 minutę. Następnie dodaj do niego posiekaną cebulę. Mieszaj i smaż wszystko razem przez kilka minut, mieszając.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż filet z kurczaka na patelnię z cebulą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj do mięsa mąkę pszenną oraz szczyptę soli i pieprzu. Wymieszać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej śmietanę na patelnię.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    I na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, gotuj sos, aż zgęstnieje.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na samym końcu dodaj ząbek czosnku i garść startego twardego sera (około połowy całej ilości) do sosu. Podgrzej sos przez kilka minut, aby ser całkowicie się stopił. Na samym końcu posmakuj sosu i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przygotuj makaron w tym samym czasie, co sos śmietanowy. W rondelku zagotuj 3 litry wody, dodaj sól i zanurz fettuccine w wodzie. Gotuj makaron, aż będzie Al Dente (makaron powinien pozostać lekko twardy w środku). Aby nie rozgotować makaronu, skup się na instrukcjach na opakowaniu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowy makaron odłożyć na sito, lekko skropić oliwą z oliwek i wymieszać. Nawiasem mówiąc, należy zachować część wody, w której gotowano makaron (około 250 g), potrzebujemy go, aby nieco rozcieńczyć nasz sos.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na patelnię w gotowym kremowym sosie z kurczaka przełóż ugotowany makaron al dente.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    I wymieszaj. Jeśli sos jest gęsty, dodaj trochę wody, w której gotowano makaron, i wszystko dokładnie wymieszaj. Podgrzej makaron w sosie przez 2 minuty i natychmiast podawaj.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Makaron fettuccine z kurczakiem w kremowym sosie jest gotowy. Posyp ją startym serem (z którego połowę odłożyliśmy) i listkami świeżej bazylii. Smacznego!

jak prawidłowo ugotować makaron?  Weź przestronny rondel, wlej wodę na 100 gramów makaronu 1 litr wody. Najważniejsze jest to, że produkty swobodnie pływają w cieczy. Sól do smaku. Doprowadź wodę do wrzenia. Ważne jest, aby włożyć makaron do wrzącej wody, w przeciwnym razie mogą się skleić. Gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do całkowitego ugotowania lub AL DENTE (czas gotowania jest zawsze podany na opakowaniu). Włóż gotowy makaron do durszlaka i pozwól płynowi spłynąć. Nie warto spłukiwać gotowego makaronu wodą. Jeśli nie planujesz od razu mieszać makaronu z sosem, aby uniknąć sklejania się gorącego makaronu, możesz wysłać go z durszlaka z powrotem do garnka i dodać łyżeczkę oliwy z oliwek (lub kawałek masła) i delikatnie wymieszać

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?" 

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal / 100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal / 100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal / 100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal / 100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal / 100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal / 100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Fettuccine - 280   kcal/100g

Podobne przepisy