skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić domowe pierogi z mielonym kurczakiem? Rozpocznij gotowanie od wyrabiania ciasta. Jak zrobić ciasto? Przesiej mąkę do głębokiej miski i dodaj sól. Przesiewanie nie tylko usunie mąkę z ewentualnych zanieczyszczeń, ale także nasyci ją tlenem, dzięki czemu ciasto będzie bardziej miękkie.
Krok 2:
Wbij jajko. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
Krok 3:
Następnie wlej wodę o temperaturze pokojowej (jest to ważny punkt — gluten zawarty w mące szybciej rozwinie się w ciepłej wodzie, która jest odpowiedzialna za elastyczność). Zagnieść ciasto.
Krok 4:
Jeśli ciasto lekko przylega do dłoni, dodaj trochę mąki. Lub odwrotnie, jeśli ciasto nadal się kruszy, wlej trochę więcej wody. Mąka jest inna dla każdego i objętości wody. Dlatego spójrz na konsystencję ciasta. Powinien stać się jednolity, gładki i elastyczny. Zawiń ciasto na pierogi w folię spożywczą i pozostaw na 20-30 minut.
Krok 5:
W międzyczasie zajmij się farszem. Jak zrobić nadzienie? Do przygotowania nadzienia wziąłem filet z kurczaka, ale jeśli nie ma czasu, możesz wziąć zakupione mięso mielone. Przełóż filety z kurczaka przez maszynkę do mięsa lub zmiel w blenderze. Obierz cebulę, przepuść ją również przez maszynkę do mięsa lub blender, Dodaj do mięsa mielonego, soli, pieprzu. W razie potrzeby do mielonego mięsa można dodać 1-2 ząbki czosnku. Dobrze wymieszaj. Nadzienie jest gotowe.
Krok 6:
Rozwałkuj leżące ciasto za pomocą wałka do ciasta w cienką warstwę. Za pomocą szklanki Wytnij koła z ciasta. Ponownie dobrze zagnieść resztki ciasta i ponownie rozwałkować.
Krok 7:
Umieść 1 łyżeczkę nadzienia na kółku.
Krok 8:
Złóż półfabrykat na pół i dobrze zszyj krawędzie.
Krok 9:
Zwinąć powstały "placek" i oślepić rogi. Zrób pierogi z całego ciasta w ten sam sposób. Połóż gotowe pierogi z mielonym kurczakiem na posypanej mąką powierzchni. W tej formie pierogi można zamrozić.
Krok 10:
Gotuj pierogi w dużej ilości wody. Zagotuj wodę, dodaj sól, w razie potrzeby możesz dodać liść laurowy. Delikatnie zanurz pierogi we wrzącej wodzie. Radzę obniżyć pierogi po jednym kawałku i ciągle mieszać, aby się nie sklejały. Gotuj domowe pierogi z kurczakiem przez około 10-15 minut od momentu wrzenia. Następnie ostrożnie wyjmij łyżką cedzakową. Podawaj z bulionem lub sosami. Smacznego!
bardzo smaczne domowe pierogi z mielonym kurczakiem, soczyste i absolutnie chude. Pierogi według tego przepisu są dość liczne, można je zamrozić na przyszłość. Dla naszej rodziny te pierogi wystarczyły na trzy razy.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g