kasza manna na patelni

pyszna, obfita uczta na śniadanie lub deser na herbatę! Manna na patelni różni się od Manny, do której jesteśmy przyzwyczajeni, i jest czymś podobnym do naleśników z kaszy manny lub serników, tylko smak jest delikatniejszy i bardziej miękki.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 39 % 14 g
węglowodany 50 % 18 g
202 kcal
IG: 6 / 67 / 28

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Zacznijmy od ugotowania gęstej kaszy manny. Owsiankę można ugotować w jednym mleku, aby danie było bardziej pożywne i miało bogaty kremowy smak. Aby przygotować mniej kaloryczne danie, mleko można wykorzystać z dodatkiem wody. Wlej mleko do metalowej miski, podpal.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj cukier i sól, zagotuj i wlej kaszę mannę cienkim strumieniem, mieszając mieszankę łyżką, aby kasza manna nie zebrała się w grudki. Dajemy owsiance " trzask "(na powierzchni zaczną tworzyć się trzaskające bąbelki, wyłączamy ogień. Dodaj masło do owsianki. Pozwól owsiance trochę ostygnąć, przenieś ją do głębokiej miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W osobnej misce ubij jajko kurze trzepaczką, aż uzyskasz gładką mieszankę, bez skrzepów białka jaja.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej mieszaninę jajek do miski z kaszą manną. Owsianka nie powinna być gorąca, w przeciwnym razie jajko kurze może się zwinąć. Jajko jest potrzebne, aby manna nie zaczęła się rozpadać podczas smażenia na patelni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dokładnie wymieszaj grubą masę manny z jajkiem. I pozwól mu całkowicie ostygnąć i stać się bardzo gęsty i gęsty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej mąkę pszenną, semolinę lub bułkę tartą na talerz. Rękami zanurzonymi w zimnej wodzie tworzymy małe naleśniki z masy Manny, zwijamy je w panierce. Zrobiłem jedną partię manny z mąką, drugą z semoliną. W pierwszym przypadku mannik okazał się bardziej miękki i delikatny, aw drugim lepiej zachował swój kształt, skórka okazała się gęstsza i bardziej sucha w smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej olej roślinny na patelnię, dobrze go podgrzej. Smażyć mannę na patelni z obu stron na złoty kolor, wystarczy pięć minut z każdej strony. Następnie przykryj patelnię pokrywką i trzymaj mannę na patelni przez kolejne 5 minut, aby dobrze upiekła się w środku. Należy to zrobić ze względu na zawartość surowego jaja kurzego w kompozycji, powinno być dobrze uchwycone.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Usuń mannę z patelni, jeśli wydaje się, że jest zbyt tłusta, można ją ułożyć na papierowych serwetkach, aby papier wchłonął nadmiar tłuszczu. Podawaj mannę do stołu ze śmietaną, skondensowanym mlekiem lub dżemem. Niektóre gospodynie domowe robią nadzienie z marmolady w takiej Mannie, zamiast słodyczy, myślę, że całkiem możliwe jest użycie suszonych owoców, jagód lub orzechów. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy