skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Zacznijmy od ugotowania gęstej kaszy manny. Owsiankę można ugotować w jednym mleku, aby danie było bardziej pożywne i miało bogaty kremowy smak. Aby przygotować mniej kaloryczne danie, mleko można wykorzystać z dodatkiem wody. Wlej mleko do metalowej miski, podpal.
Krok 2:
Dodaj cukier i sól, zagotuj i wlej kaszę mannę cienkim strumieniem, mieszając mieszankę łyżką, aby kasza manna nie zebrała się w grudki. Dajemy owsiance " trzask "(na powierzchni zaczną tworzyć się trzaskające bąbelki, wyłączamy ogień. Dodaj masło do owsianki. Pozwól owsiance trochę ostygnąć, przenieś ją do głębokiej miski.
Krok 3:
W osobnej misce ubij jajko kurze trzepaczką, aż uzyskasz gładką mieszankę, bez skrzepów białka jaja.
Krok 4:
Wlej mieszaninę jajek do miski z kaszą manną. Owsianka nie powinna być gorąca, w przeciwnym razie jajko kurze może się zwinąć. Jajko jest potrzebne, aby manna nie zaczęła się rozpadać podczas smażenia na patelni.
Krok 5:
Dokładnie wymieszaj grubą masę manny z jajkiem. I pozwól mu całkowicie ostygnąć i stać się bardzo gęsty i gęsty.
Krok 6:
Wlej mąkę pszenną, semolinę lub bułkę tartą na talerz. Rękami zanurzonymi w zimnej wodzie tworzymy małe naleśniki z masy Manny, zwijamy je w panierce. Zrobiłem jedną partię manny z mąką, drugą z semoliną. W pierwszym przypadku mannik okazał się bardziej miękki i delikatny, aw drugim lepiej zachował swój kształt, skórka okazała się gęstsza i bardziej sucha w smaku.
Krok 7:
Wlej olej roślinny na patelnię, dobrze go podgrzej. Smażyć mannę na patelni z obu stron na złoty kolor, wystarczy pięć minut z każdej strony. Następnie przykryj patelnię pokrywką i trzymaj mannę na patelni przez kolejne 5 minut, aby dobrze upiekła się w środku. Należy to zrobić ze względu na zawartość surowego jaja kurzego w kompozycji, powinno być dobrze uchwycone.
Krok 8:
Usuń mannę z patelni, jeśli wydaje się, że jest zbyt tłusta, można ją ułożyć na papierowych serwetkach, aby papier wchłonął nadmiar tłuszczu. Podawaj mannę do stołu ze śmietaną, skondensowanym mlekiem lub dżemem. Niektóre gospodynie domowe robią nadzienie z marmolady w takiej Mannie, zamiast słodyczy, myślę, że całkiem możliwe jest użycie suszonych owoców, jagód lub orzechów. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g