Zupa rybna z dorsza

prosta zupa to zdrowy obiad dla całej rodziny. Lekka zupa o dyskretnym i naturalnym smaku. Ziemniaki nadają zupie wartości odżywczej, a marchewki - jasną nutę. Okazuje się, że jest dużo ryb, wszyscy będą pełni i zadowoleni.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 75 % 3 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 25 % 1 g
17 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wlej zimną wodę do rondla i podpal. Schłodzony lub rozmrożony filet z dorsza bez skóry umyć i pokroić na kawałki o długości około pięciu centymetrów. Natychmiast włóż rybę do rondla, ogień jest średni. Gotuj bulion przez dwadzieścia minut po zagotowaniu wody. Możesz przykryć pokrywką.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podczas gotowania na patelni powstanie piana. Lepiej jest usunąć go szpatułką kulinarną, aby później bulion nie był zbyt mętny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy ryba jest ugotowana, należy ją wyjąć z bulionu łyżką cedzakową, a sam bulion przecedzić przez sito z małymi otworami. Więc bulion pozbędzie się zawiesiny dużej frakcji, a więcej tutaj jest niepotrzebne, ponieważ nie jest galaretowaty, ale zupa. Podziel dorsza na porcje i usuń wszystkie kości, jeśli takie istnieją. Na razie odłóż rybę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj. Jeśli cebula nie jest dobrze obrana, można ją namoczyć przez pięć minut w ciepłej wodzie. Łuska zmoknie, a obieranie cebuli nie będzie stanowić problemu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj i obierz marchewki i ziemniaki. Pokrój warzywa na kawałki średniej wielkości. Razem z cebulą przenieś warzywa do bulionu i gotuj do miękkości, około dwudziestu minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po tym czasie wyślij dorsza na patelnię. Sól i pieprz zupę do smaku i dodaj liść laurowy. Po ugotowaniu gotuj zupę przez kolejne pięć minut. Następnie usuń liść laurowy. Zupa jest gotowa do podania.

podałam tę łatwą zupę ze śmietaną i świeżymi ziołami. Ponieważ zupa jest tak prosta, jak to tylko możliwe, jest odpowiednia dla małych dzieci, które mogą już jeść ryby. Najważniejsze jest, aby ponownie przejrzeć kawałki ryby pod kątem kości.
nadal dobrze, że kawałki dorsza w tej zupie nie są małe, ale przyzwoitej wielkości. Wszystko razem wygląda bardzo pięknie i apetycznie na talerzu. Jest wystarczająco dużo ryb, na talerzu będą trzy lub cztery duże kawałki, więc wszyscy, nawet głodni mężczyźni, będą najedzeni.
aby nadać zupie bogatszy smak, marchewki i cebulę można wcześniej smażyć na oleju roślinnym. Ale w tym przypadku zupa zwiększy swoją zawartość kalorii.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Dorsz wędzony na gorąco - 115   kcal/100g
  • Dorsz smażony - 111   kcal/100g
  • Dorsz pieczony - 90   kcal/100g
  • Dorsz wędzony - 94   kcal/100g
  • Dorsz gotowany - 78   kcal/100g
  • Dorsz z grilla - 172   kcal/100g
  • Dorsz świeży - 78   kcal/100g
  • Dorsz solony - 98   kcal/100g
  • Dorsz duszony - 101   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g

Podobne przepisy