skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować placki ziemniaczane, przygotuj wszystkie niezbędne składniki - są to najczęstsze produkty, które zawsze masz pod ręką. Obierz ziemniaki i dobrze spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń.
Krok 2:
Pokrój każdy ziemniak na 2-3 części i włóż do rondla, w którym będziesz gotować. Napełnij ziemniaki wodą, aby były całkowicie zanurzone. Postaw garnek z ziemniakami na ogniu. Doprowadzić do wrzenia i dodać trochę soli. Gotuj ziemniaki we wrzącej wodzie, na średnim ogniu, aż będą miękkie. Zajmie to około 20 minut. Następnie spuść gorącą wodę z ziemniaków.
Krok 3:
Dodaj masło do gorących ziemniaków i rozgnieć je tłuczkiem. Masło natychmiast zacznie się topić. Następnie dodaj jajka i mąkę. Nadal pamiętaj o popychaczu, aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą wymieszały. Ostudź trochę gotową masę ziemniaczaną, aby nie było gorąco, aby uformować kotlety rękami.
Krok 4:
Włóż bułkę tartą do osobnego naczynia. Za pomocą mokrej łyżki weź trochę masy ziemniaczanej, włóż bułkę tartą i zwiń ze wszystkich stron. Rękami uformuj małe placki.
Krok 5:
Rozgrzej patelnię do smażenia, aż będzie gorąca i wlej trochę oleju roślinnego. Umieść przygotowane kotlety na rozgrzanej patelni. Smaż je na średnim ogniu, 1-2 minuty z każdej strony.
Krok 6:
Gotowe kotlety staną się apetyczne, rumiane. Wyjmij gotowe kotlety z patelni i rozłóż na ręczniku papierowym, aby usunąć z nich resztki oleju.
Krok 7:
Podawaj kotlety na gorąco. Są bardzo smaczne jako niezależne danie lub jako dodatek do mięsa lub ryb. Jeśli używasz takich kotletów jako dania głównego, polecam przygotować do nich sos śmietanowo-czosnkowy. Okaże się bardzo smaczny. Smacznego!
ziemniaki świetnie komponują się z grzybami, serem, szynką. W razie potrzeby składniki te można dodać do nadzienia podczas gotowania kotletów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g