placki ziemniaczane klasyczne na patelni

pyszne i satysfakcjonujące drugie danie z ziemniaków. Z ziemniaków można przygotować różnorodne potrawy. To wszechstronny produkt, który jest obecny na stole w każdym domu. Spróbuj urozmaicić menu ziemniaczane, przygotowując z niego kotlety.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 4 g
tłuszcze 21 % 6 g
węglowodany 66 % 19 g
146 kcal
IG: 74 / 0 / 26

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować placki ziemniaczane, przygotuj wszystkie niezbędne składniki - są to najczęstsze produkty, które zawsze masz pod ręką. Obierz ziemniaki i dobrze spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój każdy ziemniak na 2-3 części i włóż do rondla, w którym będziesz gotować. Napełnij ziemniaki wodą, aby były całkowicie zanurzone. Postaw garnek z ziemniakami na ogniu. Doprowadzić do wrzenia i dodać trochę soli. Gotuj ziemniaki we wrzącej wodzie, na średnim ogniu, aż będą miękkie. Zajmie to około 20 minut. Następnie spuść gorącą wodę z ziemniaków.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj masło do gorących ziemniaków i rozgnieć je tłuczkiem. Masło natychmiast zacznie się topić. Następnie dodaj jajka i mąkę. Nadal pamiętaj o popychaczu, aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą wymieszały. Ostudź trochę gotową masę ziemniaczaną, aby nie było gorąco, aby uformować kotlety rękami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż bułkę tartą do osobnego naczynia. Za pomocą mokrej łyżki weź trochę masy ziemniaczanej, włóż bułkę tartą i zwiń ze wszystkich stron. Rękami uformuj małe placki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej patelnię do smażenia, aż będzie gorąca i wlej trochę oleju roślinnego. Umieść przygotowane kotlety na rozgrzanej patelni. Smaż je na średnim ogniu, 1-2 minuty z każdej strony.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowe kotlety staną się apetyczne, rumiane. Wyjmij gotowe kotlety z patelni i rozłóż na ręczniku papierowym, aby usunąć z nich resztki oleju.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podawaj kotlety na gorąco. Są bardzo smaczne jako niezależne danie lub jako dodatek do mięsa lub ryb. Jeśli używasz takich kotletów jako dania głównego, polecam przygotować do nich sos śmietanowo-czosnkowy. Okaże się bardzo smaczny. Smacznego!

ziemniaki świetnie komponują się z grzybami, serem, szynką. W razie potrzeby składniki te można dodać do nadzienia podczas gotowania kotletów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy