spaghetti z owocami morza w sosie śmietanowym

makaron w delikatnym sosie z morskimi przysmakami. Smak spaghetti z owocami morza w kremowym sosie jest bardzo delikatny i wyrafinowany. I sprawia, że jest to połączenie śmietany i sera - odwieczny klasyk o solidnym autorytecie. A gotowanie zajmuje bardzo mało czasu, a obiad przekroczy wszelkie oczekiwania!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 3 g
tłuszcze 33 % 4 g
węglowodany 42 % 5 g
79 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić spaghetti z owocami morza w kremowym sosie? Przygotuj niezbędne składniki. Możesz wziąć gotowy koktajl morski lub połączyć kilka rodzajów owoców morza (małże, krewetki, kalmary). Owoce morza rozmrozić wcześniej w temperaturze pokojowej. Ale lepiej włożyć je do lodówki na kilka godzin. Dzięki temu będą stopniowo rozmrażać i dobrze zachowają swoje właściwości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ugotuj spaghetti we wrzącej osolonej wodzie, aż będzie Al Dente. Oznacza to, że powinny pozostać trochę twarde w środku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wrzuć spaghetti do durszlaka, pozwól wodzie spłynąć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj sos w tym samym czasie. Rozmrożone owoce morza umyć, dobrze osuszyć. Na patelni lekko rozgrzej oliwę z oliwek, ułóż owoce morza. Smażyć mieszając przez około 5 minut. Nie zapomnij śledzić czasu. Owoce morza nie mogą być długo gotowane, w przeciwnym razie staną się twarde.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej śmietanę na patelnię, zagotuj na małym ogniu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sól, dodaj włoskie zioła lub inne przyprawy do smaku, wymieszaj. Dusić przez 5 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zmiel ser na średniej tarce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż starty ser do sosu, wymieszaj. Podgrzej masę podczas mieszania, aż ser całkowicie się rozpuści.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż do sosu spaghetti, wymieszaj. Podgrzej jeszcze przez 1-2 minuty i natychmiast podawaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego!

spaghetti w sosie śmietanowym najlepiej podawać natychmiast po ugotowaniu. Wtedy to danie ma wysoki smak.

Owoce morza najlepiej kupować bez lukru. Nierzadko lukier ukrywa wygląd Małży, co utrudnia określenie ich jakości. A główny smak potrawy będzie zależeć od jakości owoców morza.

możesz dodać więcej sosu do tego dania.

jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?" 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal / 100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal / 100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal / 100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Spaghetti - 338   kcal/100g
  • Koktajl morski - 95   kcal/100g

Podobne przepisy