skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sos cytrynowy? Przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Masło jest podstawą sosu, więc wybierz jego najwyższej jakości, naturalny, bez dodatków, zgodny z GOST. Trzymaj go w lodówce do momentu dodania-masło powinno być zimne. Również smak sosu będzie zależał od musztardy, jej ostrości i smaku, więc nie radziłbym brać mocno palącego.
Krok 2:
Weź patelnię z grubym dnem, w której planujesz gotować sos. Włóż do niego żółtko i musztardę, wlej wodę. Ubij te potrawy trzepaczką, aż będą gładkie. Następnie gotuj na wolnym ogniu.
Krok 3:
Pokrój zimne masło w drobną kostkę. Zacznij stopniowo dodawać go do sosu, za każdym razem dokładnie mieszając trzepaczką. Ważne!!! Sos należy gotować na bardzo małym ogniu i ciągle mieszając, aby olej nie oddzielał się od pozostałych składników. Powinien tylko lekko bulgotać, nie gotować mocno.
Krok 4:
Po dodaniu całego oleju wlej skórkę z cytryny do rondla. Jak usunąć skórkę z cytryny? Umyj cytrynę pod gorącą wodą z sodą i szczotką, aby zmyć wosk, który traktuje owoce z zepsucia. Weź najmniejszą tarkę i zetrzyj na niej górną warstwę skórki cytrynowej-to jest skórka. Po prostu nie dotykaj białej warstwy, która znajduje się pod skórą, jest bardzo gorzka. Wymieszaj sos ze skórką.
Krok 5:
Usuń gotowy sos z ognia, a następnie wlej do niego sok z cytryny. Zauważam, że jego ilość zależy od Twojego gustu, sam dostosuj ten moment. Wymieszać. Ponadto, jeśli chcesz, możesz umieścić dowolne posiekane warzywa. Nic nie dodałam.
Krok 6:
Sos jest gotowy. Na koniec ostudź i podawaj. Smacznego!
sos cytrynowy szczególnie dobrze pasuje do białej ryby, ponieważ ma dość neutralny smak.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Musztarda gotowa - 418 kcal/100g