skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki do ciasta. Weź mąkę najwyższej jakości. Drożdże można stosować zarówno w postaci żywej prasowanej, jak i suchej w granulkach. W każdym razie spójrz na datę ważności: drożdże powinny być świeże. Jeśli używasz drożdży prasowanych, powinny mieć jednolity kremowy odcień. W przypadku wyboru suchych drożdży potrzebujemy tych, które są aktywowane ciepłą wodą, więc przeczytaj instrukcje.
Krok 2:
Podgrzej wodę do 35-40°C. Aby sprawdzić żądaną temperaturę, upuść trochę wody na wewnętrzną stronę nadgarstka. Jeśli woda jest lekko ciepła, praktycznie nie czuje się na skórze, wszystko jest w porządku. Jeśli jest uczucie gorąca lub zimna, woda jest albo wyższa niż pożądana temperatura, albo niższa. I odpowiednio należy go schłodzić lub podgrzać.
Krok 3:
Jeśli używasz żywych drożdży, pokrusz je w ciepłej wodzie i dodaj cukier. Wymieszaj wszystko. Nie musisz nalegać na takie drożdże. Są już aktywni.
Krok 4:
Ale suche należy aktywować: wlać cukier i drożdże do ciepłej wody, wymieszać i pozostawić, aż pojawi się wspaniały kapelusz. Jeśli czapki się nie pojawią, drożdże zostaną zabite i nie można z nimi dalej gotować. Musisz powtórzyć proces ze świeżymi drożdżami.
Krok 5:
Przenieś mieszaninę drożdży do głębokiej miski. Przesiej całą mąkę przez sito, dodaj sól i wlej olej roślinny.
Krok 6:
Zagnieść gładkie, lekko lepkie ciasto. Ugniataj rękami przez około 7 minut. Jeśli ugniatasz w maszynie kuchennej, to tyle samo.
Krok 7:
Przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw do ogrzania na 1 godzinę. Po godzinie ciasto jest odpowiednie i można z niego wyrzeźbić ciasta.
Krok 8:
Gdy ciasto pasuje, przygotuj wszystkie niezbędne składniki do nadzienia. Możesz użyć dowolnego nadzienia słodkiego i pikantnego. Zrobiłam paszteciki z nadzieniem z kapusty. Kapusta może być używana zarówno jako młoda, jak i ubiegłoroczna. Możesz zastąpić koperek innymi ulubionymi ziołami (pietruszka, kolendra, zielona cebula) lub zrobić mieszankę różnych rodzajów zieleni.
Krok 9:
Masło najpierw rozpuść i ostudź. Ważne! Jeśli topisz się w kuchence mikrofalowej, nie używaj naczyń ze złotymi ornamentami, naczyń metalowych ani naczyń z metalowym natryskiem. W przeciwnym razie w kuchence mikrofalowej pojawią się nieplanowane fajerwerki.
Krok 10:
Drobno posiekaj kapustę, usuwając łodygę i część twardych liści obok niej.
Krok 11:
W rondlu zagotuj 600 ml wody (w zależności od ilości kapusty). Włóż kapustę do wrzącej wody, ponownie zagotuj wodę i blanszuj na średnim ogniu: młoda kapusta około 4 minut, stara kapusta około 6-7 minut. W tym czasie kapusta powinna stać się miękka.
Krok 12:
Wrzuć kapustę do durszlaka, ostudź i pamiętaj rękami, aby usunąć nadmiar wilgoci.
Krok 13:
Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać, a następnie drobno posiekać nożem. Nadzienie powinno być wolne od dużych kawałków, które mogłyby uszkodzić ciasto podczas formowania pasztecików.
Krok 14:
Umyj warzywa, osusz, dobrze wstrząśnij i drobno posiekaj.
Krok 15:
W misce połącz wszystkie przygotowane składniki nadzienia. Posyp solą, pieprzem i dobrze wymieszaj.
Krok 16:
Podziel ciasto na 12-14 identycznych kawałków. Zwiń każdy kawałek rękami w kulkę.
Krok 17:
Na posypanej mąką powierzchni za pomocą wałka do ciasta rozwałkuj każdą kulkę ciasta w równe koło. Rozmiar kółek wynosi około 10-12 cm. Połóż 1-2 łyżki na cieście. l. nadzienie z kapusty.
Krok 18:
Ostrożnie ściśnij brzegi ciasta, tworząc Podłużny placek. W ten sam sposób uformuj Pozostałe placki.
Krok 19:
Na patelni rozgrzej olej roślinny, aby całkowicie przykrył dno patelni. Połóż kilka placków szwem w dół i smaż na ogniu nieco powyżej średniej (mam tryb 7 z 9) na złoty kolor przez 3-4 minuty (skup się na kuchence i patelni: może to zająć mniej lub więcej czasu). Następnie odwróć placki na drugą stronę i smaż mniej więcej tyle samo na złoty kolor.
Krok 20:
Paszteciki są gotowe. Smacznego!
--------------------
przygotuj się na to, że mąka może wymagać nieco więcej lub, przeciwnie, mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka nawet tej samej odmiany może mieć zupełnie inne właściwości,
przeczytaj ten artykuł
.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g