zupa puree ze szpinaku ze śmietaną

delikatny, szybki, bogaty, zdrowy i aromatyczny! Do tej zupy puree ze śmietaną użyłam mrożonego szpinaku. Ale możesz wziąć świeże lub w puszkach. Zupa jest odpowiednia dla niemowląt, o ile nie dodajesz przypraw i bierzesz mniej gęstą śmietanę. Przepis jest prosty, okaże się nawet dla początkujących gospodyń domowych!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 54 % 7 g
węglowodany 38 % 5 g
102 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak ugotować pyszną zupę ze szpinaku ze śmietaną? Bardzo proste. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Szpinak można użyć świeżego, mrożonego lub w puszkach. Użyłam mrożonego szpinaku. Możesz zmienić stosunek szpinaku i ziemniaków według własnych upodobań. Krem Pasuje do każdej zawartości tłuszczu. Mam 20%. Pamiętaj jednak, że w zależności od śmietany zawartość kalorii w gotowym naczyniu zmieni się.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli używasz mrożonego szpinaku, nie musisz go specjalnie rozmrażać. Jeśli szpinak jest świeży, dokładnie go opłucz, osusz. Możesz usunąć sadzonki, pozostawiając tylko liście.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz ziemniaki i pokrój w drobną kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W rondlu z grubym dnem na średnim ogniu roztop masło. Ułożyć cebulę i smażyć na maśle na złoty kolor.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj ziemniaki do cebuli i mieszając smaż wszystko razem przez 2-3 minuty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej 500 ml wrzącej wody, zagotuj i gotuj zupę na małym ogniu przez 15-20 minut, aż ziemniaki będą gotowe.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż szpinak i posiekany koperek. Sól, pieprz, dodaj suchy czosnek, sól i pieprz. Przykryj garnek pokrywką, zagotuj i gotuj wszystko razem przez 5-7 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ubij zupę blenderem zanurzeniowym, aż będzie gładka.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ustaw zupę na wolnym ogniu. Wlej śmietanę. Mieszając, zagotuj zupę i natychmiast zdejmij z ognia. Gęstość zupy można dostosować do smaku, dodając więcej lub mniej śmietany.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przelej zupę na talerze i podawaj. Smacznego!

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy