skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak ugotować pyszną zupę ze szpinaku ze śmietaną? Bardzo proste. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Szpinak można użyć świeżego, mrożonego lub w puszkach. Użyłam mrożonego szpinaku. Możesz zmienić stosunek szpinaku i ziemniaków według własnych upodobań. Krem Pasuje do każdej zawartości tłuszczu. Mam 20%. Pamiętaj jednak, że w zależności od śmietany zawartość kalorii w gotowym naczyniu zmieni się.
Krok 2:
Jeśli używasz mrożonego szpinaku, nie musisz go specjalnie rozmrażać. Jeśli szpinak jest świeży, dokładnie go opłucz, osusz. Możesz usunąć sadzonki, pozostawiając tylko liście.
Krok 3:
Obierz ziemniaki i pokrój w drobną kostkę.
Krok 4:
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Krok 5:
Koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać.
Krok 6:
W rondlu z grubym dnem na średnim ogniu roztop masło. Ułożyć cebulę i smażyć na maśle na złoty kolor.
Krok 7:
Dodaj ziemniaki do cebuli i mieszając smaż wszystko razem przez 2-3 minuty.
Krok 8:
Wlej 500 ml wrzącej wody, zagotuj i gotuj zupę na małym ogniu przez 15-20 minut, aż ziemniaki będą gotowe.
Krok 9:
Ułóż szpinak i posiekany koperek. Sól, pieprz, dodaj suchy czosnek, sól i pieprz. Przykryj garnek pokrywką, zagotuj i gotuj wszystko razem przez 5-7 minut.
Krok 10:
Ubij zupę blenderem zanurzeniowym, aż będzie gładka.
Krok 11:
Ustaw zupę na wolnym ogniu. Wlej śmietanę. Mieszając, zagotuj zupę i natychmiast zdejmij z ognia. Gęstość zupy można dostosować do smaku, dodając więcej lub mniej śmietany.
Krok 12:
Przelej zupę na talerze i podawaj. Smacznego!
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g