skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować klasyczną owsiankę Gurieva? Przygotuj składniki. Weź najgrubsze mleko, najlepiej rustykalne. Wybierz masło wysokiej jakości, bez dodatków, zgodne z GOST. Orzechy są odpowiednie, możesz wziąć ich mieszankę. Podobnie jak suszone owoce, oprócz suszonych moreli będzie pyszne z rodzynkami, żurawiną lub suszonymi śliwkami.
Krok 2:
Owsianka Gurievskaya to kasza manna, która jest najpierw gotowana na kuchence, a następnie pieczona w piekarniku. Przede wszystkim ugotuj owsiankę. Wlej mleko do rondla, dodaj cukier prosty i waniliowy.
Krok 3:
Zagotuj mleko na średnim ogniu.
Krok 4:
Wlej kaszę mannę cienkim strumieniem. Aby owsianka nie działała z grudkami, rób to przy ciągłym mieszaniu. Gotuj owsiankę na małym ogniu, aż zgęstnieje, około 5 minut. Nie zapomnij wymieszać go szpatułką.
Krok 5:
Powinna uzyskać dość lepką owsiankę.
Krok 6:
Usuń patelnię z ognia. Dodaj masło do owsianki i mieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 7:
Umyj i wytrzyj jajka. Wbij je pojedynczo w owsiankę. Dobrze wymieszaj po każdym.
Krok 8:
Drobno posiekaj orzechy nożem. Użyłem mieszanki orzechów: pekan, orzechy laskowe, orzeszki ziemne, orzechy włoskie.
Krok 9:
Dobrze umyj suszone morele lub inne suszone owoce, a następnie zalej wrzącą wodą, aby zmyć cały brud. Osusz je ręcznikiem papierowym. Pokrój suszone morele na kawałki, pozostaw rodzynki w całości.
Krok 10:
Podsmaż trochę orzechów na suchej patelni — okażą się bardziej aromatyczne i chrupiące.
Krok 11:
Weź odpowiednie kokilki do pieczenia. Albo jeden duży, albo porcje. Połóż trochę kaszy manny na dnie foremek.
Krok 12:
Obficie posyp owsiankę orzechami i suszonymi morelami, a następnie powtórz warstwy jeszcze raz. Moje kokilki były małe i niskie, więc zrobiłem tylko jedną warstwę orzechów.
Krok 13:
Górną warstwę można lekko posypać cukrem. Piec owsiankę Gurieva przez około 30 minut w piekarniku w temperaturze 180°C. Podawaj owsiankę na gorąco, układając ją na talerzu ze zjeżdżalnią i polewając miodem.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
jak wybrać semolinę, ugotować z niej idealną owsiankę i więcej, przeczytaj artykuł o manku i semolinie .
do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g