skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Woda jest zwykła z kranu. Wiśnie mogą być zarówno świeże, jak i mrożone, których nie trzeba rozmrażać.
Krok 2:
Umyj wiśnie pod chłodną wodą, pozwól wodzie spłynąć. W razie potrzeby usuń kości za pomocą wygodnego urządzenia.
Krok 3:
Umieść wiśnie w wystarczająco szerokim pojemniku, wlej cukier i wlej całą wodę.
Krok 4:
Umieścić na średnim ogniu i mieszając, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ciepło do minimum i gotować wiśnie przez 3-4 minuty, wyjąć z pieca.
Krok 5:
Wygnij piankę do środka i delikatnie zdejmij. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie powtórz proces gotowania. Nie gotuj dłużej niż 4 minuty i nie gotuj gwałtownie.
Krok 6:
Za każdym razem syrop stanie się grubszy, a jagoda pozostanie nienaruszona, można ją później wykorzystać do nadzienia lub deserów.
Krok 7:
Gdy syrop z jagodami całkowicie ostygnie po drugim gotowaniu, wyjmij wiśnie i przenieś do sterylnego słoika. Syrop można w razie potrzeby przecedzić przez sito, ale nie można tego zrobić, jeśli tak jak ja, Cała wiśnia pozostała nienaruszona.
Krok 8:
Doprowadź czysty syrop bez jagód do pewnego wrzenia i wyjmij z pieca, usuń pianę.
Krok 9:
Wlej na gorąco do przygotowanych sterylnych słoików lub butelek. Napełnij słoik wiśni do góry gorącym syropem. Przekręć wszystkie pojemniki sterylnymi pokrywkami, odwróć i schowaj pod futrem, aż całkowicie ostygnie. Następnie natychmiast umieść w ciemnym, chłodnym miejscu do przechowywania. Jeśli przygotowano małą objętość, przechowuj w lodówce.
Krok 10:
Z tej liczby produktów otrzymałem około 600 ml czystego syropu i słoik 0,350 wiśni w syropie. Syrop jest dość skoncentrowany, słodki, o bogatym smaku i aromacie wiśni.
w procesie gotowania syropu wiśniowego bardzo rzadko stosuje się dodatkowe składniki. Jeśli nadal chcesz urozmaicić smak syropu, możesz dodać do niego trochę cynamonu, imbiru lub wanilii.
gęsty i aromatyczny syrop stosuje się jako wypełniacze do napojów, kremów, impregnatów do ciast, polew deserowych.
istnieje wiele przeciwwskazań do jedzenia wiśniowego przysmaku. Może zaszkodzić osobom z nadkwaśnością żołądka, zapaleniem żołądka, wrzodem trawiennym.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g