syrop wiśniowy na zimę

syrop jest zawsze poszukiwany do deserów, impregnacji ciast. A jagody wiśni doskonale nadają się do nadzienia lub do tych samych deserów. Jesteśmy przyzwyczajeni do robienia dżemu z wiśni lub obracania kompotów, ale jedno nie przeszkadza drugiemu, zwłaszcza jeśli masz własne zbiory. Po ugotowaniu syropu otrzymamy dwa w jednym, a to zawsze jest opłacalne i wygodne.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 19-25 sierpnia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 51 g
150 kcal
IG: 35 / 0 / 65

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Woda jest zwykła z kranu. Wiśnie mogą być zarówno świeże, jak i mrożone, których nie trzeba rozmrażać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wiśnie pod chłodną wodą, pozwól wodzie spłynąć. W razie potrzeby usuń kości za pomocą wygodnego urządzenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść wiśnie w wystarczająco szerokim pojemniku, wlej cukier i wlej całą wodę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieścić na średnim ogniu i mieszając, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ciepło do minimum i gotować wiśnie przez 3-4 minuty, wyjąć z pieca.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wygnij piankę do środka i delikatnie zdejmij. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie powtórz proces gotowania. Nie gotuj dłużej niż 4 minuty i nie gotuj gwałtownie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Za każdym razem syrop stanie się grubszy, a jagoda pozostanie nienaruszona, można ją później wykorzystać do nadzienia lub deserów.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy syrop z jagodami całkowicie ostygnie po drugim gotowaniu, wyjmij wiśnie i przenieś do sterylnego słoika. Syrop można w razie potrzeby przecedzić przez sito, ale nie można tego zrobić, jeśli tak jak ja, Cała wiśnia pozostała nienaruszona.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Doprowadź czysty syrop bez jagód do pewnego wrzenia i wyjmij z pieca, usuń pianę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej na gorąco do przygotowanych sterylnych słoików lub butelek. Napełnij słoik wiśni do góry gorącym syropem. Przekręć wszystkie pojemniki sterylnymi pokrywkami, odwróć i schowaj pod futrem, aż całkowicie ostygnie. Następnie natychmiast umieść w ciemnym, chłodnym miejscu do przechowywania. Jeśli przygotowano małą objętość, przechowuj w lodówce.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Z tej liczby produktów otrzymałem około 600 ml czystego syropu i słoik 0,350 wiśni w syropie. Syrop jest dość skoncentrowany, słodki, o bogatym smaku i aromacie wiśni.

w procesie gotowania syropu wiśniowego bardzo rzadko stosuje się dodatkowe składniki. Jeśli nadal chcesz urozmaicić smak syropu, możesz dodać do niego trochę cynamonu, imbiru lub wanilii.

gęsty i aromatyczny syrop stosuje się jako wypełniacze do napojów, kremów, impregnatów do ciast, polew deserowych.

istnieje wiele przeciwwskazań do jedzenia wiśniowego przysmaku. Może zaszkodzić osobom z nadkwaśnością żołądka, zapaleniem żołądka, wrzodem trawiennym.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy