domowe lizaki bez cukru

naturalne i zdrowe cukierki bez cukru i szkodliwych dodatków. Głównym składnikiem takich cukierków jest miód. Oprócz miodu możesz wybrać dowolne zioła i przyprawy według własnego gustu. Przygotowanie jest proste, przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a wynik mile cię zaskoczy!
Anna SlawinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 55 g
269 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W małym rondlu z grubym dnem zalej wrzątkiem zioła i przyprawy. Możesz wybrać zioła i przyprawy według własnego gustu, do lizaków nadają się również dzika róża, szałwia, tymianek. Gotuj więc na małym ogniu przez około 7 minut. Zdejmij z ognia, przykryj i pozostaw na pół godziny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie odcedź powstały bulion.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj do niego miód, dobrze wymieszaj i umieść na kuchence na średnim ogniu. Miód do lizaków wybierz pachnący i naturalny, w tym przypadku lizaki okażą się bardzo smaczne! Po zagotowaniu mieszanki zmniejsz ogień do minimum. Gotuj syrop przez pół godziny, od czasu do czasu mieszając.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po pół godzinie syrop zacznie gęstnieć i mocno bulgotać. Uważaj, mieszaj ostrożnie, ponieważ mieszanina jest bardzo gorąca. Gotuj przez kolejne pięć do dziesięciu minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nasmaruj silikonową formę olejem roślinnym, aby można było łatwo wyjąć cukierki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Aby sprawdzić gotowość karmelu do lizaków, umieść szklaną szklankę w zamrażarce na 15-20 minut, upuść karmel na powierzchnię szklanki, jeśli się nie rozprzestrzeni i stwardnieje, możesz wlać go do formy

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej karmel do formy i pozostaw na pół godziny do zestalenia. Jeśli cukierki są trudne do usunięcia, włóż je do zamrażarki na 10-15 minut. Wlej skrobię i cukier puder w równych ilościach do suchego słoika, wymieszaj i umieść tam cukierki. Przechowuj cukierki w tej formie w chłodnym, suchym miejscu. Domowe lizaki bez cukru są gotowe, smacznego!

lizaki według tego przepisu są bardzo smaczne, z wyraźnym miodowym smakiem. Można je bezpiecznie podawać dzieciom. Mają całkowicie naturalny skład, bez barwników, konserwantów i szkodliwych dodatków. Struktura nie jest twarda. Jedyną wadą jest to, że okazuje się niewiele cukierków. Z podanej liczby składników dostałem czternaście lizaków. Dla naszej rodziny musisz przynajmniej przygotować podwójną porcję!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Stokrotka - 9   kcal/100g

Podobne przepisy