skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W małym rondlu z grubym dnem zalej wrzątkiem zioła i przyprawy. Możesz wybrać zioła i przyprawy według własnego gustu, do lizaków nadają się również dzika róża, szałwia, tymianek. Gotuj więc na małym ogniu przez około 7 minut. Zdejmij z ognia, przykryj i pozostaw na pół godziny.
Krok 2:
Następnie odcedź powstały bulion.
Krok 3:
Dodaj do niego miód, dobrze wymieszaj i umieść na kuchence na średnim ogniu. Miód do lizaków wybierz pachnący i naturalny, w tym przypadku lizaki okażą się bardzo smaczne! Po zagotowaniu mieszanki zmniejsz ogień do minimum. Gotuj syrop przez pół godziny, od czasu do czasu mieszając.
Krok 4:
Po pół godzinie syrop zacznie gęstnieć i mocno bulgotać. Uważaj, mieszaj ostrożnie, ponieważ mieszanina jest bardzo gorąca. Gotuj przez kolejne pięć do dziesięciu minut.
Krok 5:
Nasmaruj silikonową formę olejem roślinnym, aby można było łatwo wyjąć cukierki.
Krok 6:
Aby sprawdzić gotowość karmelu do lizaków, umieść szklaną szklankę w zamrażarce na 15-20 minut, upuść karmel na powierzchnię szklanki, jeśli się nie rozprzestrzeni i stwardnieje, możesz wlać go do formy
Krok 7:
Wlej karmel do formy i pozostaw na pół godziny do zestalenia. Jeśli cukierki są trudne do usunięcia, włóż je do zamrażarki na 10-15 minut. Wlej skrobię i cukier puder w równych ilościach do suchego słoika, wymieszaj i umieść tam cukierki. Przechowuj cukierki w tej formie w chłodnym, suchym miejscu. Domowe lizaki bez cukru są gotowe, smacznego!
lizaki według tego przepisu są bardzo smaczne, z wyraźnym miodowym smakiem. Można je bezpiecznie podawać dzieciom. Mają całkowicie naturalny skład, bez barwników, konserwantów i szkodliwych dodatków. Struktura nie jest twarda. Jedyną wadą jest to, że okazuje się niewiele cukierków. Z podanej liczby składników dostałem czternaście lizaków. Dla naszej rodziny musisz przynajmniej przygotować podwójną porcję!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Stokrotka - 9 kcal/100g