skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować zielony barszcz ze szczawiem? Będziemy potrzebować bulionu mięsnego. W tym celu należy wziąć wieprzowinę z kością lub żeberkami, zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Podczas gotowania pojawi się piana, którą należy usunąć. Gotuj mięso na małym ogniu przez godzinę. Następnie usuń mięso i posortuj je z kości. Odcedź bulion i włóż do niego mięso. Doprowadź wszystko z powrotem do wrzenia.
Krok 2:
Obierz warzywa i spłucz pod bieżącą wodą.
Krok 3:
Obrane ziemniaki pokrój na małe kawałki i zanurz w gotującym się bulionie.
Krok 4:
Zetrzyj marchewki na średniej tarce, drobno posiekaj cebulę. Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i włóż posiekaną cebulę i marchewkę. Smaż wszystko razem przez 3-5 minut na średnim ogniu. Następnie włóż gotową pieczeń do garnka z zupą.
Krok 5:
Gotuj jajka we wrzącej wodzie przez 5-7 minut. Następnie napełnij je zimną wodą i ostudź. Jajka na twardo obrać i pokroić. Dodaj posiekane jajka do zupy. Aby uzyskać smak, dodaj jeden liść laurowy. Do smaku posyp solą i przyprawami.
Krok 6:
Spłucz świeży szczaw pod bieżącą wodą, aby usunąć wszelkie zabrudzenia i posiekaj. Gdy ziemniaki będą miękkie w zupie, możesz dodać szczaw. Razem ze szczawiem doprowadź wszystko do wrzenia
Krok 7:
Razem ze szczawiem zagotuj wszystko i wyłącz. Nie ma potrzeby gotowania szczawiu. Dlatego dodaj go do zupy na samym końcu gotowania, przed wyłączeniem. Przykryj gotowy zielony barszcz pokrywką i pozwól mu trochę zaparzyć. Smacznego!
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.
Barszcz Zielony należy do kuchni słowiańskiej. Dla odmiany możesz dodać do niego pokrzywy. Szczaw nadaje smakowi trochę kwaśności i niepowtarzalny aromat.
jeśli zimą nie ma możliwości zdobycia świeżego szczawiu, możesz użyć konserwy lub mrożonego. Gotowy zielony barszcz okazuje się nie gorszy.
to pierwsze danie uzupełni brak witamin, wzmocni nerwy i serce oraz zachwyci żołądek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Szczaw - 19 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g