Barszcz Zielony ze szczawiem i jajkiem

bardzo smaczne, bardzo proste i zdrowe, z wiosennym nastrojem. Barszcz zielony ze szczawiem i jajkiem to jedno z najlepszych dań witaminowych z pierwszymi świeżymi ziołami. Możesz gotować na dowolnym bulionie, z mięsem, kurczakiem, grzybami i bez. Podawaj z kwaśną śmietaną i chlebem żytnim-objadanie się!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 3 g
tłuszcze 44 % 4 g
węglowodany 22 % 2 g
57 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zielony barszcz ze szczawiem? Będziemy potrzebować bulionu mięsnego. W tym celu należy wziąć wieprzowinę z kością lub żeberkami, zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Podczas gotowania pojawi się piana, którą należy usunąć. Gotuj mięso na małym ogniu przez godzinę. Następnie usuń mięso i posortuj je z kości. Odcedź bulion i włóż do niego mięso. Doprowadź wszystko z powrotem do wrzenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz warzywa i spłucz pod bieżącą wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obrane ziemniaki pokrój na małe kawałki i zanurz w gotującym się bulionie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj marchewki na średniej tarce, drobno posiekaj cebulę. Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i włóż posiekaną cebulę i marchewkę. Smaż wszystko razem przez 3-5 minut na średnim ogniu. Następnie włóż gotową pieczeń do garnka z zupą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotuj jajka we wrzącej wodzie przez 5-7 minut. Następnie napełnij je zimną wodą i ostudź. Jajka na twardo obrać i pokroić. Dodaj posiekane jajka do zupy. Aby uzyskać smak, dodaj jeden liść laurowy. Do smaku posyp solą i przyprawami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Spłucz świeży szczaw pod bieżącą wodą, aby usunąć wszelkie zabrudzenia i posiekaj. Gdy ziemniaki będą miękkie w zupie, możesz dodać szczaw. Razem ze szczawiem doprowadź wszystko do wrzenia

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Razem ze szczawiem zagotuj wszystko i wyłącz. Nie ma potrzeby gotowania szczawiu. Dlatego dodaj go do zupy na samym końcu gotowania, przed wyłączeniem. Przykryj gotowy zielony barszcz pokrywką i pozwól mu trochę zaparzyć. Smacznego!

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.

Barszcz Zielony należy do kuchni słowiańskiej. Dla odmiany możesz dodać do niego pokrzywy. Szczaw nadaje smakowi trochę kwaśności i niepowtarzalny aromat.
jeśli zimą nie ma możliwości zdobycia świeżego szczawiu, możesz użyć konserwy lub mrożonego. Gotowy zielony barszcz okazuje się nie gorszy.
to pierwsze danie uzupełni brak witamin, wzmocni nerwy i serce oraz zachwyci żołądek.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Szczaw - 19   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy