dżem morelowy z pestkami jąder na zimę

pachnące, słodko-kwaśne, niesamowicie smaczne ! Morela świetnie nadaje się zarówno do robienia dżemów, jak i dżemów. Ma wiele korzystnych właściwości, które korzystnie wpływają na pracę organizmu. Podczas jego stosowania poprawia się aktywność mózgu, następuje przywrócenie siły, zwiększa się odporność, usuwane są sole.. Istnieje wiele przepisów na robienie dżemu i można używać zarówno całych owoców, jak i połówek. Taki dżem jest również używany do pieczenia jako nadzienie.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 52 g
214 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Dobrze spłucz morele.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przeciąć na pół i wyjąć pestki. Możesz gotować kliny lub pokroić na ćwiartki. Rozłup kości i usuń jądra, pamiętaj, aby je umyć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotowane morele wkładamy do miski do gotowania i posypujemy warstwą cukru - połowę normy. Pozostaw na 2-3 godziny, aby owoce wypuściły sok.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy tylko sok pojawi się w misce, umieść go na małym ogniu, mieszając, aby cukier całkowicie się rozpuścił.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie zwiększ ciepło do średniej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pozwól masie się zagotować, wymieszaj i gotuj jeszcze dwa razy, za każdym razem mieszając.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij z pieca. Poruszając miednicą, wygnij piankę do środka i pamiętaj, aby ją usunąć.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj pozostały cukier do gorącej masy i delikatnie wymieszaj, aby cukier szybko się rozpuścił. Przykryj miskę gazą i pozostaw do całkowitego ostygnięcia, 3-4 godziny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po tym czasie powtórz procedurę ponownie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przygotuj słoiki: - spłucz sodą oczyszczoną, dobrze spłucz pod bieżącą wodą. Na mokro włóż do zimnego piekarnika szyjką do dołu, a także rozłóż pokrywki. Włącz 150 stopni, po osiągnięciu zadanej temperatury sterylizuj słoiki 0,5 l-10 minut, 1l - 15 minut. Dla mnie ta metoda sterylizacji jest najwygodniejsza, używam jej od wielu lat, nie zawiodłem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    I dopiero po raz trzeci, po ugotowaniu, wlej do niego jądra nasion i gotuj dżem przez 3-5 minut. Usuń piankę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowy dżem jest dość gęsty, ale nadal nie jak dżem. Jest bardzo wygodny w użyciu jako nadzienie do bułek, ciast, serników, warstwy do ciast biszkoptowych, smarowania naleśników, ale można też maczać naleśniki.. Konsystencja jest bardzo dobra do szerokiego zastosowania.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlej gorący dżem do ciepłych, suchych, wysterylizowanych słoików i zakręć. Odwróć na pokrywkę, ostudź. Natychmiast włóż do piwnicy lub lodówki. Zrobiłem małą objętość do nadzień, więc wlałem 350 ml do kubków na dżem z plastikowymi pokrywkami. W sumie okazało się, że 1 litr i szklanka na próbę.

w ten sposób możesz zrobić dżem brzoskwiniowy, śliwkowy, wiśniowy. Zamiast jąder dodaje się migdały, orzeszki ziemne, Orzech włoski. Ilość cukru zależy od smaku owoców. Konsystencja jest również regulowana przez dodanie lub nie wody.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Morele - 46   kcal/100g
  • Morele w puszkach - 50   kcal/100g
  • Pestki moreli - 519   kcal/100g

Podobne przepisy