Zupa z bakłażanem, pomidorem, papryką i zieloną fasolką

Oryginalny i bardzo smaczny! Dla całej rodziny na co dzień! Zupa z bakłażanem, pomidorami, papryką i zieloną fasolką zachwyci nowością i bogatym składem produktów. Jest dobry z mięsem i bez mięsa o każdej porze roku i porze dnia. I tak gęsty, że stanie się pierwszym i drugim, ogrzeje i nasyci!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 7 g
tłuszcze 33 % 7 g
węglowodany 33 % 7 g
112 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę z bakłażanem? Przede wszystkim przygotuj mięso. W przepisie zastosowano żeberka wołowe z miąższem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podziel żebra, a jeśli jest na nich dużo miąższu, pokrój je na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni dodaj 2-3 łyżki. l olej roślinny, podgrzej go i wyślij żeberka do smażenia. Mieszając, smaż, aż pojawi się apetyczna złota skórka. Wlej wodę do rondla, aby praktycznie przykryła mięso, lekko posolić. Po ugotowaniu zmniejsz ogień do minimum i gotuj wołowinę pod zamkniętą pokrywką przez około 1,5 godziny. Czas może się zmniejszyć lub odwrotnie, zależy od tego, jak młode mięso jest używane.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas duszenia wołowiny przygotuj wszystkie inne potrawy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę, ziemniaki i marchewkę, odetnij ogony z fasoli i usuń wąsy po bokach (jeśli są dostępne). Usuń łodygi z bakłażana i pieprzu. Opłucz wszystkie warzywa pod bieżącą czystą wodą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój ziemniaki i bakłażany w średniej wielkości kostkę, a fasolę na małe kawałki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój marchewkę i paprykę w cienkie kostki, pomidory w kostkę, a cebulę tak drobno, jak to możliwe. Pomidory można wcześniej usunąć ze skóry.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy mięso stanie się miękkie i odsunie się od Kości, możesz przejść do następnego kroku. Ustaw ogień na maksimum. Dodaj bakłażana i fasolę do garnka. Jeśli Twoje strąki są młode, pozostaw je na patelni na 2-3 minuty, jeśli są bardziej dojrzałe, gotuj przez 5-7 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyślij resztę warzyw do garnka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Napełnij wszystko wodą, dodaj liść laurowy i sos pomidorowy (możesz użyć pasty pomidorowej). Ilość wody zależy od tego, jak gęsta jest zupa. Wlewaj wodę stopniowo i określ, czy wystarczy ci 500 ml, czy potrzebujesz litra lub więcej wody. Sól do smaku i poczekaj, aż się zagotuje. Następnie zmniejsz ogień do średniego i gotuj zupę, aż wszystkie warzywa będą gotowe. Zajęło mi to około 15 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Spróbuj zupy na soli, jeśli potrzebujesz dosolite. Wyślij drobno posiekany czosnek i zioła do rondla. Zdejmij z ognia i pozostaw zupę na chwilę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowe, można podawać!

bogata zupa wołowa z warzywami zapewni Ci ciepło w chłodne wieczory i syci przez długi czas. Fasolka szparagowa świetnie komponuje się z bakłażanem i ziemniakami. Pierwsze danie z takiego zestawu produktów spodoba się wielu.

weź garnek do gotowania zupy z grubym dnem i krawędziami, w nim zupa będzie smaczniejsza i bardziej aromatyczna.

okresowo spoglądaj pod pokrywkę w momencie duszenia mięsa. Jeśli na patelni nie ma płynu, dodaj bardzo mało wody, aby wołowina się nie przypaliła.

smacznego!

W przypadku tego przepisu nie ma znaczenia, z której części tuszy wybrać mięso, ponieważ podczas gotowania nadal będzie miękkie.

jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę.

pomidory w tym przepisie można zastąpić keczupem, pomidorami we własnym soku lub koncentratem pomidorowym. Wybierz proporcje do smaku.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g

Podobne przepisy