Olivier z sałatką mięsną

tradycyjny dla nas przepis na sałatkę Olivier z mięsem! Tradycyjna sałatka Olivier gotowana z mięsem jest znacznie smaczniejsza niż na przykład z kiełbasą. W przepisie nie ma nic niezwykłego, ale podzielę się niektórymi sekretami jego przygotowania. Przepis jest prosty i niedrogi!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 6 g
tłuszcze 40 % 8 g
węglowodany 30 % 6 g
123 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Przy wyborze mięsa preferowałem chudą wieprzowinę. Ale może to być wołowina i kurczak lub bardziej tłuste odmiany wieprzowiny. Weź świeże warzywa, sezonowe, najlepiej nowe zbiory. Zgodnie z klasyczną recepturą biorą ogórki kiszone, ale niektórzy biorą ogórki kiszone według własnych upodobań - taka wymiana jest całkiem do przyjęcia. Jajka są duże, najlepiej domowe, w skrajnych przypadkach co.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Warzywa z wyjątkiem ogórków i jajka włożyć do wystarczająco dużego rondla, zalać zimną wodą, zagotować i gotować, aż warzywa będą gotowe: jajka gotują się najszybciej - około 10 minut, ziemniaki - około 20 minut, a marchewka zajmie około 40 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    C, spuść wodę i zeluj warzywa zimną wodą i pozostaw na 10 minut. W ten sposób łatwiej je wyczyścisz. Obierz warzywa ze skóry.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze umyj kawałek mięsa wybrany do sałatki-spróbuj zmyć całą krew - w ten sposób podczas gotowania powstanie mniej piany. Zalać zimną wodą, trochę soli i gotować do miękkości, około 30-40 minut. W zależności od wielkości kawałka czasu może być potrzebne więcej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Schłodzić mięso i pokroić w średniej wielkości kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój ziemniaki w średniej wielkości kostkę. Ogólnie uważa się, że im mniej posiekana sałatka, tym smaczniejsza.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze umyj świeży ogórek, odetnij tyłki i pokrój również w kostkę tej samej wielkości. Jeśli zamierzasz przechowywać sałatkę przez kilka dni, najpierw usuń nasiona ogórka łyżką. Nasiona dadzą nadmiar płynu, a sałata będzie wodnista.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pikle umyj również, aby zmyć z nich nadmiar soli, zwłaszcza jeśli są to zakupione ogórki, a nie twój preparat. Pokrój również w kostkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posiekaj marchewki w podobny sposób i dodaj do pozostałych składników.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój również jajka w drobną kostkę. Podczas krojenia różnych produktów staraj się, aby wielkość kostek była taka sama - w ten sposób sałatka będzie znacznie piękniejsza.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Z groszku odcedź nadmiar płynu i dodaj do pozostałych składników.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dopraw sałatkę majonezem. Polecam używanie własnego majonezu domowej roboty. W sklepie z majonezem jest wiele szkodliwych dodatków. W razie potrzeby posolić sałatkę i podawać.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 11   kcal/100g

Podobne przepisy