skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Przy wyborze mięsa preferowałem chudą wieprzowinę. Ale może to być wołowina i kurczak lub bardziej tłuste odmiany wieprzowiny. Weź świeże warzywa, sezonowe, najlepiej nowe zbiory. Zgodnie z klasyczną recepturą biorą ogórki kiszone, ale niektórzy biorą ogórki kiszone według własnych upodobań - taka wymiana jest całkiem do przyjęcia. Jajka są duże, najlepiej domowe, w skrajnych przypadkach co.
Krok 2:
Warzywa z wyjątkiem ogórków i jajka włożyć do wystarczająco dużego rondla, zalać zimną wodą, zagotować i gotować, aż warzywa będą gotowe: jajka gotują się najszybciej - około 10 minut, ziemniaki - około 20 minut, a marchewka zajmie około 40 minut.
Krok 3:
C, spuść wodę i zeluj warzywa zimną wodą i pozostaw na 10 minut. W ten sposób łatwiej je wyczyścisz. Obierz warzywa ze skóry.
Krok 4:
Dobrze umyj kawałek mięsa wybrany do sałatki-spróbuj zmyć całą krew - w ten sposób podczas gotowania powstanie mniej piany. Zalać zimną wodą, trochę soli i gotować do miękkości, około 30-40 minut. W zależności od wielkości kawałka czasu może być potrzebne więcej.
Krok 5:
Schłodzić mięso i pokroić w średniej wielkości kostkę.
Krok 6:
Pokrój ziemniaki w średniej wielkości kostkę. Ogólnie uważa się, że im mniej posiekana sałatka, tym smaczniejsza.
Krok 7:
Dobrze umyj świeży ogórek, odetnij tyłki i pokrój również w kostkę tej samej wielkości. Jeśli zamierzasz przechowywać sałatkę przez kilka dni, najpierw usuń nasiona ogórka łyżką. Nasiona dadzą nadmiar płynu, a sałata będzie wodnista.
Krok 8:
Pikle umyj również, aby zmyć z nich nadmiar soli, zwłaszcza jeśli są to zakupione ogórki, a nie twój preparat. Pokrój również w kostkę.
Krok 9:
Posiekaj marchewki w podobny sposób i dodaj do pozostałych składników.
Krok 10:
Pokrój również jajka w drobną kostkę. Podczas krojenia różnych produktów staraj się, aby wielkość kostek była taka sama - w ten sposób sałatka będzie znacznie piękniejsza.
Krok 11:
Z groszku odcedź nadmiar płynu i dodaj do pozostałych składników.
Krok 12:
Dopraw sałatkę majonezem. Polecam używanie własnego majonezu domowej roboty. W sklepie z majonezem jest wiele szkodliwych dodatków. W razie potrzeby posolić sałatkę i podawać.
Krok 13:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 11 kcal/100g