skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczną sałatkę Tbilisi z wołowiną? Klasyczny przepis wykorzystuje świeżą czerwoną fasolę do przygotowania sałatki. Ale jeśli nie ma czasu na przygotowanie suchej fasoli, która nie jest mało potrzebna,możesz dodać puszkę. Suchą fasolę należy umyć, zalać zimną wodą, pozostawić fasolę na noc, aby dobrze spuchła.
Krok 2:
Rano spuść wodę z fasoli, zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości. Ale nie możesz rozgotować fasoli, aby się nie rozpadła i nie zepsuła smaku i wyglądu sałatki. Odcedź wodę, włóż fasolę do durszlaka i pozwól jej całkowicie ostygnąć.
Krok 3:
W przypadku klasycznego" Tbilisi " używa się wołowiny, kurczaka lub indyka. Wszystkie te rodzaje mięsa są uważane za niskokaloryczne i zdrowe. Lepiej jest używać świeżej i młodej wołowiny. Opłucz mięso wołowe, odetnij żyły i skórę, pokrój mięso na kawałki i gotuj w osolonej wodzie do miękkości, wystarczy 30 minut.
Krok 4:
Wyjmij mięso z bulionu, pokrój w małe kostki lub podziel na cienkie włókna.
Krok 5:
Cebula do tej sałatki zdecydowanie potrzebujesz niebieskiego. Obierz cebulę, pokrój w pióra lub paski. Cebulę należy marynować w occie winnym, pozostawiając posiekaną cebulę na pół godziny. Następnie odcedź marynatę. W przypadku braku niebieskiej cebuli można użyć zwykłej białej.
Krok 6:
Umyj paprykę, pokrój łodygę z nasionami, pokrój miąższ papryki w cienkie paski. Papryka dla kontrastu i jasności może być używana w różnych kolorach. Obowiązkowa sałatka według klasycznej receptury kolendry. Nadaje potrawie bogaty i jasny smak. Umyj warzywa, osusz na ręczniku papierowym i drobno posiekaj .
Krok 7:
Orzechy włoskie ulubiony produkt kuchni gruzińskiej, sprawia, że sałatka smakuje wyjątkowo i przyjemnie, a danie jest jeszcze zdrowsze. Obrane orzechy włoskie dobrze opłucz, osusz w kuchence mikrofalowej, piekarniku lub na suchej patelni. Drobno posiekaj orzechy włoskie nożem.
Krok 8:
Obierz ząbki czosnku, drobno posiekaj nożem lub przełóż przez prasę.
Krok 9:
Wymieszaj wszystkie składniki w głębokiej salaterce. Dodaj sól, kawałek posiekanego strąka ostrej papryki. Dopraw sałatkę oliwą z oliwek. Pozwól mu trochę namoczyć i podawaj. Smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal / 100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Fasola czerwona - 93 kcal/100g
- Ocet winny czerwony - 19 kcal/100g