Sałatka z buraków z granatem i czosnkiem

Zaskocz swoje dziewczyny niezwykłym smakiem tej sałatki! Będą zdumieni! Smak, niskokaloryczność Z ogromnej liczby sałatek buraczanych proponuję jeszcze jedną. Obecność w nim słodko-kwaśnych ziaren granatu w połączeniu z orzechami włoskimi i czosnkiem nadaje mu bardzo ciekawy smak. Aby poczuć piękno sałatki, lepiej ją zjeść 6-8 godzin po ugotowaniu, gdy buraki i granaty uwolnią swoje soki.
AnaitAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 2 g
tłuszcze 24 % 4 g
węglowodany 65 % 11 g
84 kcal
IG: 64 / 0 / 36

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj i ugotuj buraki i marchewkę

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz wszystkie warzywa i owoce ze skóry i łuski

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój buraki

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    I jabłko, marchewka

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    I cebula pokrojona w kostkę

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż do miski

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Oczyść granat

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj ziarna granatu

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Do pokrojonych warzyw

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Drobno posiekane warzywa

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Czosnek

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posiekane orzechy

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    A także olej roślinny, majonez i przyprawy

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wszystko dokładnie wymieszaj

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dla miłośników majonezu dopraw sałatkę olejem roślinnym. Jednocześnie zwiększając jego ilość do 5 łyżek. L Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Granat - 52   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy