skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić funchozę z warzywami? Przygotuj wszystkie wskazane produkty. Możesz użyć dowolnego mięsa: wieprzowiny, kurczaka lub wołowiny. Tym razem przygotujemy sałatkę z wołowiną. Wybierz miazgę bez żył i folii. Weź zestaw warzyw według własnych preferencji smakowych. Do jasności sałatki użyłam papryki w różnych kolorach.
Krok 2:
Opłucz wołowinę i osusz serwetkami. Pokrój miąższ w cienkie, małe paski. Jeśli są żyły, usuń je. Polej mięso sosem sojowym i pozostaw do marynowania na 30-40 minut w temperaturze pokojowej.
Krok 3:
W tym czasie zajmij się warzywami. Obierz cebulę, marchewkę i czosnek. Paprykę przekrój na pół i usuń rdzeń z nasionami. Umyj i osusz wszystkie warzywa. Jeśli ogórek ma gorzką skórkę, lepiej ją odciąć.
Krok 4:
Drobno posiekaj czosnek, w razie potrzeby przepuść go przez prasę czosnkową. Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie, paprykę w cienkie pióra, ogórek w cienkie paski i zetrzyj marchewkę na koreańskie sałatki.
Krok 5:
Na patelni rozgrzej trochę oleju roślinnego. Wyślij wołowinę do smażenia. Mieszając, gotuj, aż ciecz wyparuje, a następnie zmniejsz płomień i pozostaw na patelni do miękkości. Pamiętaj, aby okresowo mieszać, aby nic się nie przypaliło. W razie potrzeby użyj pokrywki do patelni. Wyjmij gotowe mięso na osobny talerz.
Krok 6:
Wyślij cebulę i czosnek na tę samą patelnię. Jeśli to konieczne, wlej niewielką ilość oleju. Smażyć na dużym ogniu przez kilka sekund.
Krok 7:
Dodaj marchewkę. Nie przestając mieszać, smaż do pożądanego stopnia wysmażenia.
Krok 8:
Na osobnej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju roślinnego. Smaż paprykę przez kilka sekund do 1-2 minut.
Krok 9:
Gotuj makaron Szklany zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zwykle nie dłużej niż 5 minut). Wrzuć funchozę do durszlaka i poczekaj, aż ostygnie.
Krok 10:
Włóż makaron do głębokiej miski. Dodaj tam wołowinę i smażoną cebulę z marchewką.
Krok 11:
Następnie dodaj paprykę i ogórek.
Krok 12:
Wszystko dokładnie wymieszaj i posmakuj soli. Dopraw do smaku.
Krok 13:
Gotowe danie posyp sezamem i udekoruj świeżymi ziołami. Idealna do funchozy z warzywami i mięsem jest zielona cebula i pietruszka.
jeśli lubisz pikantne potrawy, dodaj ostrą paprykę do składników. Podsmaż razem z papryką, krok numer 8. Dostosuj ilość do swojego gustu.
smacznego!
Skóra, jeśli nie jest szorstka, uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Makaron Szklany - 351 kcal/100g