Funchoza z wołowiną i warzywami

jasna, piękna sałatka na wakacje i na co dzień! Funchoza z wołowiną i warzywami to zarówno sałatka, jak i kompletne danie kuchni azjatyckiej, dwa w jednym. Jest pyszny na ciepło i na zimno. Świetne rozwiązanie na świąteczny stół!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 8 g
tłuszcze 15 % 6 g
węglowodany 64 % 25 g
171 kcal
IG: 32 / 68 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić funchozę z warzywami? Przygotuj wszystkie wskazane produkty. Możesz użyć dowolnego mięsa: wieprzowiny, kurczaka lub wołowiny. Tym razem przygotujemy sałatkę z wołowiną. Wybierz miazgę bez żył i folii. Weź zestaw warzyw według własnych preferencji smakowych. Do jasności sałatki użyłam papryki w różnych kolorach.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz wołowinę i osusz serwetkami. Pokrój miąższ w cienkie, małe paski. Jeśli są żyły, usuń je. Polej mięso sosem sojowym i pozostaw do marynowania na 30-40 minut w temperaturze pokojowej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W tym czasie zajmij się warzywami. Obierz cebulę, marchewkę i czosnek. Paprykę przekrój na pół i usuń rdzeń z nasionami. Umyj i osusz wszystkie warzywa. Jeśli ogórek ma gorzką skórkę, lepiej ją odciąć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drobno posiekaj czosnek, w razie potrzeby przepuść go przez prasę czosnkową. Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie, paprykę w cienkie pióra, ogórek w cienkie paski i zetrzyj marchewkę na koreańskie sałatki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni rozgrzej trochę oleju roślinnego. Wyślij wołowinę do smażenia. Mieszając, gotuj, aż ciecz wyparuje, a następnie zmniejsz płomień i pozostaw na patelni do miękkości. Pamiętaj, aby okresowo mieszać, aby nic się nie przypaliło. W razie potrzeby użyj pokrywki do patelni. Wyjmij gotowe mięso na osobny talerz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyślij cebulę i czosnek na tę samą patelnię. Jeśli to konieczne, wlej niewielką ilość oleju. Smażyć na dużym ogniu przez kilka sekund.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj marchewkę. Nie przestając mieszać, smaż do pożądanego stopnia wysmażenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na osobnej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju roślinnego. Smaż paprykę przez kilka sekund do 1-2 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotuj makaron Szklany zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zwykle nie dłużej niż 5 minut). Wrzuć funchozę do durszlaka i poczekaj, aż ostygnie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż makaron do głębokiej miski. Dodaj tam wołowinę i smażoną cebulę z marchewką.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie dodaj paprykę i ogórek.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wszystko dokładnie wymieszaj i posmakuj soli. Dopraw do smaku.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotowe danie posyp sezamem i udekoruj świeżymi ziołami. Idealna do funchozy z warzywami i mięsem jest zielona cebula i pietruszka.

jeśli lubisz pikantne potrawy, dodaj ostrą paprykę do składników. Podsmaż razem z papryką, krok numer 8. Dostosuj ilość do swojego gustu.

smacznego!

Skóra, jeśli nie jest szorstka, uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Makaron Szklany - 351   kcal/100g

Podobne przepisy