ser ricotta w domu

Oryginalny, apetyczny, rozpływa się w ustach, pyszny! Ser ricotta w domu jest przygotowywany tylko z dwóch składników, możesz go łatwo zrobić w kuchni. Okazuje się, że jest bardzo podobny do prawdziwej ricotty, ma delikatny smak twarogu i niski procent tłuszczu.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 3 g
tłuszcze 27 % 3 g
węglowodany 45 % 5 g
66 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ser ricotta w domu? Przygotuj jedzenie. Lepiej jest wziąć całe mleko, domowe, z którego ser będzie najsmaczniejszy. Jeśli nie można kupić mleka wiejskiego, weź mleko sklepowe, ale nie ultra-pasteryzowane, ale najbardziej zwyczajne, o krótkim okresie przydatności do spożycia. Lepiej wybrać więcej tłuszczu. Ma to niewielki wpływ na kaloryczność sera, ale na smak tak. Zrobiłam dwie trzecie porcji.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wyciśnij sok z cytryn. Ta ilość będzie pochodzić ze średnich dwóch cytryn. Aby uzyskać więcej soku i lepiej wycisnąć, przetocz cytryny po stole, aktywnie je naciskając.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Weź patelnię o odpowiedniej wielkości i wlej do niej mleko. Podgrzej mleko na małym ogniu. Jeśli masz termometr do gotowania, monitoruj za jego pomocą temperaturę podgrzewanego mleka. Jeśli nie, skup się na samym mleku. Mleko należy podgrzać do temperatury 93°C. pod każdym względem mleko jest gotowe do wrzenia, nad nim płynie para.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy mleko osiągnie odpowiednią temperaturę, wyłącz ogień. Jeśli chcesz soloną ricottę, dodaj sól. Następnie wlej sok z cytryny do mleka. Delikatnie wymieszaj. Mleko natychmiast zwinie się i pójdzie w płatkach. Pozostaw na 10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po upływie czasu mleko powinno wyraźnie podzielić się na masę twarogową i żółtą serwatkę. Jeśli nagle tak się nie stanie, dodaj trochę więcej soku z cytryny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyłóż durszlak gazą złożoną z kilku warstw. Umieść pod nim miskę lub patelnię. Za pomocą łyżki cedzakowej włóż powstałe skrzepy z patelni do durszlaka. Zapobiegnie to rozpryskiwaniu się surowicy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Odcedź resztki serwatki przez durszlak.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pozostaw ricottę w durszlaku, aby szkło nadmiar serwatki. Czas opróżniania zależy od tego, jaki produkt chcesz skończyć. Bardziej delikatny-trzymaj ser przez 10 minut, bardziej suchy — trzymaj więcej. Jeśli twoja ricotta wydaje ci się sucha, możesz ją rozcieńczyć niewielką ilością serwatki. Gotową ricottę przechowuj w lodówce w szczelnym pojemniku nie dłużej niż trzy dni. Smacznego!

nie raz zrobiłem ricottę według tego przepisu. Okazuje się bardzo delikatny, z lekkim cytrynowym posmakiem. To wciąż nie jest twaróg, ma inną strukturę i smak.

nie wylewaj pozostałej serwatki, możesz zrobić z niej trochę więcej ricotty. Aby to zrobić, powtórz wszystkie kroki z ogrzewaniem, dodaniem soku i dalszym odkładaniem skrzepów na durszlak.

z tej liczby produktów uzyskuje się około 500 gramów gotowego sera.

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy