galaretka jagodowa z żelatyną z mrożonych jagód

galaretka jagodowa z mrożonych jagód jest piękna i pyszna! Galaretkę jagodową z żelatyną z mrożonych jagód można podawać na deser w zwykłe dni, na świątecznym stole znajdzie się miejsce. Udekoruj gotową galaretkę świeżymi jagodami, owocami, pachnącą miętą - to nie tylko wspaniałe, ale także bardzo piękne.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 3 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 70 % 7 g
26 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować galaretkę jagodową z żelatyną z mrożonych jagód, możesz wziąć absolutnie dowolne mrożone jagody, które przygotowałeś na zimę lub kupiłeś w sklepie. Okazało się, że mam czarną porzeczkę, maliny, wiśnie, jagody i żurawinę, dodaj żelatynę, wodę i cukier do składników i możesz zacząć gotować. tego słodkiego deseru.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw namocz żelatynę zgodnie z instrukcjami wskazanymi na opakowaniu(jest teraz inna ,więc lepiej działać zgodnie z Twoją).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jagody nie muszą być rozmrażane - doskonale rozmrażają się podczas gotowania. Zalej mrożone jagody wodą i zagotuj. Zagotuj trochę-witaminy po podgrzaniu w większości nadal znikną, więc przynajmniej bulion okaże się smaczny i bogaty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zmiażdż jagody tłuczkiem-w ten sposób ich zawartość uzupełni powstały kompot.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz odcedź zmiażdżone jagody w bulionie przez sito, dobrze pocierając je drewnianą szpatułką lub tłuczkiem - kto ma coś.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej syrop z powrotem do garnka i dodaj spuchniętą żelatynę. Dobrze wymieszaj mieszaninę, aż się rozpuści i będzie gładka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj cukier do smaku, dobrze podgrzej mieszaninę. Zwykle zaleca się, aby mieszaniny z żelatyną nie gotowały się-podobno nie zamarzają później, ale na jakimś forum kulinarnym udowodniono, że gotowanie rozcieńczonej żelatyny nie wpływa na proces jej zasiewu, wpływa na jakość żelatyny. Oto, że zamrożona mieszanina żelatyny stanie się wodą (lub bulionem, kompotem, w zależności od tego, co zrobili) - to na pewno trzeba będzie ją ponownie zagotować i pozostawić do zestalenia. Więc w porządku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej powstały roztwór do wazonów lub misek i pozostaw do ostygnięcia. A potem wstaw do lodówki. Czas krzepnięcia będzie zależał od stężenia roztworu - do 3 godzin.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Oto taka wspaniała galaretka jagodowa z żelatyną z mrożonych jagód, którą dostałem-mój mąż powiedział, że nie będzie takiego piękna-to dzieło sztuki, jak można je jeść! ))

galaretka jagodowa z żelatyną z mrożonych jagód to wspaniały deser, który uwielbiają ucztować nie tylko dzieci, ale także dorośli.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Borówka - 44   kcal/100g
  • Jagody świeżo mrożone - 56   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Porzeczka czarna - 38   kcal/100g
  • Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44   kcal / 100g

Podobne przepisy