galaretka owsiana z płatków Herkulesa na wodzie

zdrowe, smaczne, proste, tanie, na śniadanie i kolację! Kisiel owsiany gotujemy na wodzie ze sfermentowanych płatków Herkulesa. Gotowanie jest bardzo proste, produkty do gotowania będą potrzebne najbardziej budżetowe. Podawaj napój na ciepło lub na zimno, z dżemem, owocami, jagodami.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 4 g
tłuszcze 7 % 2 g
węglowodany 78 % 21 g
93 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować galaretkę owsianą z Herkulesa na wodzie? Przygotuj jedzenie. Lepiej jest wziąć chleb bez drożdży, gotowany na zakwasie. Zawiera tylko pożyteczne bakterie, które szybko i skutecznie fermentują płatki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Napełnij płatki ciepłą wodą. Woda nie powinna być bardzo gorąca, tylko ciepła. Woda o takiej temperaturze lepiej wpływa na bakterie, powodując ich wzrost. Lepiej jest wziąć szklane naczynia do fermentacji płatków. Odpowiednia jest również stal nierdzewna, ale aluminium należy porzucić - wchodzi w reakcję z kwasem. Wziąłem szklany słoik. Połóż kawałek chleba na płatkach. Przykryj słoik serwetką i umieść w ciepłym miejscu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnego dnia będzie już widać, że rozpoczął się proces fermentacji-na powierzchni pojawią się bąbelki, a mieszanina nabierze charakterystycznego zapachu do fermentacji. Wymieszaj masę łyżką. I zostaw fermentację na kolejny dzień.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po 48 godzinach wlej masę do sita umieszczonego nad patelnią. Poczekaj na cały płyn szklany. Możesz trochę wycisnąć z góry łyżką. Fusy nie są już potrzebne, można je wyrzucić.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W rezultacie otrzymasz taki mętny płyn. Smakuje kwaśno.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść odciągnięty płyn na małym ogniu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotuj galaretkę na małym ogniu, ciągle mieszając. Dodaj szczyptę soli. Zacznie się stopniowo gęstnieć.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy masa dojdzie do wrzenia, całkowicie zgęstnieje. Poczekaj na potrzebną konsystencję i natychmiast wyłącz ogrzewanie.

gotową galaretkę można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Uwielbiam jeść go na ciepło, polewając aromatycznym olejem roślinnym i posypując cukrem.
zgodnie z tym przepisem uzyskuje się galaretkę o średniej gęstości. Jeśli włożysz więcej płatków, otrzymasz galaretkę podobną do galaretki. Na zimno można go pokroić na kawałki i podawać jako deser, z jagodami lub owocami.
galaretka owsiana jest również wytwarzana z dodatkiem kefiru lub bifidoku jako utleniacza.
czas fermentacji może być krótszy, sfermentowany produkt będzie zbyt kwaśny. Upewnij się, że fermentacja jest umiarkowana.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

ważne! Aby Dania owsiane były zawsze smaczne, a także Przeczytaj wszystkie sekrety wyboru i przygotowania w artykule o płatkach owsianych i Herkulesie .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g
  • Chleb żytni formowany - 217   kcal/100g
  • Czarny chleb - 217   kcal/100g

Podobne przepisy