ciasto ziemniaczane

Oryginalny, smaczny, szybki, ze zwykłych produktów! Ciasto ziemniaczane na placki jest łatwe i proste do przygotowania. Jego główne zalety to najtańsze składniki i minimalny wysiłek. Świetnie nadaje się do każdego pikantnego wypieku.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 6 g
tłuszcze 10 % 4 g
węglowodany 75 % 30 g
174 kcal
IG: 37 / 0 / 63

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto ziemniaczane na paszteciki? Przygotuj niezbędne składniki. Ziemniaki należy dokładnie umyć szczotką pod bieżącą wodą. Jajko umyć i osuszyć serwetkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki, zalać w rondlu zimną wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zagotuj ziemniaki na dużym ogniu, dopraw solą. Gotuj ziemniaki z umiarkowanym gotowaniem do miękkości. Czas gotowania będzie zależeć od cech odmianowych warzywa. Gotowe ziemniaki powinny być absolutnie miękkie i łatwe do przebicia nożem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Odcedź całą wodę z ziemniaków, rozgnieć je tłuczkiem, aby nie było grudek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj masło do ziemniaków, wymieszaj. Możesz to zrobić podczas siekania ziemniaków. Ostudzić tłuczone ziemniaki. Możesz przenieść go do innego pojemnika, aby ziemniaki ostygły szybciej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj surowe jajko do schłodzonych tłuczonych ziemniaków. Ponownie sufituj, aby jajko było równomiernie rozłożone na całej masie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Zwiększy to zdolność rozluźniania tego ostatniego.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej nieco ponad połowę przesianej mąki do masy ziemniaczanej, wymieszaj. Resztę mąki dodawaj małymi porcjami, za każdym razem mieszając ciasto. Mąka może wymagać nieco więcej lub mniej. To zależy od jego właściwości i jakości. Użyłam mąki pszennej najwyższej jakości. Ale do tego ciasta możesz wziąć mąkę i pierwszego gatunku, nadaje się również do pikantnych wypieków.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nie dodawaj zbyt dużo mąki, aby ciasto nie było gęste. Ciasta z takiego ciasta będą ciasne. Ciasto powinno być miękkie, giętkie, bardzo lekko przylegające do dłoni. Ciasto ziemniaczane jest gotowe i możesz tworzyć placki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Aby to zrobić, podziel ciasto na równe części żądanej wielkości. Podczas formowania pasztecików posyp mąkę na stole, aby ciasto się nie przykleiło. Na rozwałkowanej części ciasta ułóż nadzienie (mam zieloną cebulę z gotowanym jajkiem) i uformuj placek. Placki z ciasta ziemniaczanego można upiec w piekarniku lub smażyć na patelni, dodając olej roślinny, na złoty kolor. Miłego pieczenia!

opcje nadzień do ciast ziemniaczanych mogą obejmować duszoną kapustę, ryż z gotowanym jajkiem, smażone mięso mielone, smażone grzyby, zieloną cebulę z gotowanym jajkiem. I możesz po prostu zrobić ciasta i podawać je zamiast chleba.

jeśli z wczorajszej kolacji pozostały tłuczone ziemniaki, przygotowanie ciasta zajmie minimum czasu. Ale w tym przypadku należy wziąć pod uwagę, że tłuczone ziemniaki podawane jako dodatek z reguły zawierają mleko. Dlatego mąka może potrzebować więcej niż wskazano w przepisie.

upiekłam paszteciki w piekarniku. Z tej ilości ciasta zrobiło się 12 małych miękkich i pysznych pasztecików.
ten przepis można przypisać "szybkim", tak zwanym "ratownikom".

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy