skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić naleśniki z ziemniakami i grzybami? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Obierz ziemniaki i spłucz je z brudu. Do nadzienia można użyć dowolnych grzybów. Najbardziej aromatyczne będą suszone grzyby. Należy je zalać wrzącą wodą i odstawić na 20-30 minut. Następnie dobrze spłucz i drobno posiekaj.
Krok 2:
Aby zrobić ciasto naleśnikowe, wymieszaj jajka z cukrem i solą.
Krok 3:
Dodaj mleko i olej roślinny. Dodaj mąkę i wymieszaj z ciastem. W tym momencie ciasto będzie gęste.
Krok 4:
Wlej wrzącą wodę, aby zaparzyć mąkę. Dzięki temu ciasto naleśnikowe stanie się bardziej elastyczne, co oznacza, że naleśniki będą mniej rozdarte.
Krok 5:
Dostosuj gęstość ciasta. Powinien być wystarczająco płynny. To na cieście będą cienkie naleśniki.
Krok 6:
Posmaruj gorącą patelnię naleśnikową olejem i wlej trochę ciasta.
Krok 7:
Upiecz naleśniki. Ułóż je jeden na drugim i przykryj pokrywką, aby nie wyschły.
Krok 8:
Równolegle do robienia naleśników przygotuj nadzienie. Gotuj ziemniaki do miękkości. Posolić. Następnie spuść wodę, zetrzyj ziemniaki tłuczkiem, wlewając ciepłe mleko.
Krok 9:
Cebulę obrać i drobno posiekać. Smaż cebulę wraz z grzybami na małym ogniu przez 7-10 minut. Cała wilgoć wyparuje z grzybów i zaczną się lekko brązowieć.
Krok 10:
Wymieszaj grzyby z puree ziemniaczanym.
Krok 11:
Rozłóż trochę nadzienia ziemniaczanego na naleśniku.
Krok 12:
Zawiń krawędzie i zwiń.
Krok 13:
Zwinięte naleśniki lekko zrumienić na gorącej patelni z odrobiną oleju roślinnego. Na naleśnikach pojawi się apetyczna chrupiąca skórka. Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Borowiki suszone - 286 kcal/100g
- Kurki suszone - 261 kcal/100g
- Borowiki suszone - 231 kcal/100g
- Borowiki suszone - 315 kcal/100g
- Shiitake suszone - 331 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g