naleśniki z ziemniakami i grzybami

pyszne i sycące, z prostym, ale bardzo aromatycznym nadzieniem! Naleśniki z ziemniakami i grzybami są łatwe do zrobienia, zwłaszcza jeśli masz tłuczone ziemniaki z kolacji. Dodaj do tego trochę smażonych grzybów z cebulą i gotowe - łatwe, szybkie i bardzo smaczne!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 5 g
tłuszcze 20 % 6 g
węglowodany 63 % 19 g
147 kcal
IG: 42 / 0 / 58

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić naleśniki z ziemniakami i grzybami? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Obierz ziemniaki i spłucz je z brudu. Do nadzienia można użyć dowolnych grzybów. Najbardziej aromatyczne będą suszone grzyby. Należy je zalać wrzącą wodą i odstawić na 20-30 minut. Następnie dobrze spłucz i drobno posiekaj.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby zrobić ciasto naleśnikowe, wymieszaj jajka z cukrem i solą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj mleko i olej roślinny. Dodaj mąkę i wymieszaj z ciastem. W tym momencie ciasto będzie gęste.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej wrzącą wodę, aby zaparzyć mąkę. Dzięki temu ciasto naleśnikowe stanie się bardziej elastyczne, co oznacza, że naleśniki będą mniej rozdarte.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dostosuj gęstość ciasta. Powinien być wystarczająco płynny. To na cieście będą cienkie naleśniki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posmaruj gorącą patelnię naleśnikową olejem i wlej trochę ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Upiecz naleśniki. Ułóż je jeden na drugim i przykryj pokrywką, aby nie wyschły.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Równolegle do robienia naleśników przygotuj nadzienie. Gotuj ziemniaki do miękkości. Posolić. Następnie spuść wodę, zetrzyj ziemniaki tłuczkiem, wlewając ciepłe mleko.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Cebulę obrać i drobno posiekać. Smaż cebulę wraz z grzybami na małym ogniu przez 7-10 minut. Cała wilgoć wyparuje z grzybów i zaczną się lekko brązowieć.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wymieszaj grzyby z puree ziemniaczanym.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż trochę nadzienia ziemniaczanego na naleśniku.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zawiń krawędzie i zwiń.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zwinięte naleśniki lekko zrumienić na gorącej patelni z odrobiną oleju roślinnego. Na naleśnikach pojawi się apetyczna chrupiąca skórka. Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 286   kcal/100g
  • Kurki suszone - 261   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 231   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 315   kcal/100g
  • Shiitake suszone - 331   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy