skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować sos ryżowy do bułek, potrzebujemy octu jabłkowego, wody, soli i cukru.
Krok 2:
Najpierw wlej wodę do kadzi i zagotuj i zmniejsz ogień do minimum.
Krok 3:
Wlej ocet do wody.
Krok 4:
Następnie natychmiast dodaj sól.
Krok 5:
I natychmiast dodaj cukier.
Krok 6:
Wszystko dobrze wymieszaj i trzymaj w ogniu, aż całkowicie się rozpuści. Dopiero wtedy usuwamy opatrunek z ognia. Pozostaw do ostygnięcia.
robiłem bułki w domu, nie przyprawiając niczego ryżem. Nie wiedziałem, że w barach sushi coś dodają do ryżu. Teraz poznałam ten mały sekret i bardzo mi się podobało. Smak stał się o wiele bardziej interesujący i bogaty. Dlatego nie należy umieszczać smaku ryżu w drugorzędnym miejscu podczas robienia domowych bułek. W przeciwnym razie będą suche i bez smaku.
robiąc dressing, możesz wymienić składniki. Na przykład dodaj ryż zamiast octu jabłkowego i pół na pół. Jeśli nie ma octu ryżowego i jabłkowego, weź ocet winogronowy, stołowy lub winny w kolorze białym. Możesz zrobić opatrunek bez wody, ale dopiero wtedy nie doprowadzaj octu do wrzenia. Cukier można zastąpić proszkiem stewii, co będzie znacznie zdrowsze.
ryż po ugotowaniu należy nieco ostygnąć i dopiero wtedy dodać dressing. Dobrze i delikatnie wymieszaj, przykryj gazą lub ręcznikiem. Ryż powinien stać, aby wchłonąć słodko-kwaśny i słony smak i ostygnąć do temperatury 38-40 stopni. Jest to optymalna temperatura dla jego rozkładu na arkuszu nori.
dzięki opatrunkowi ryż nabierze idealnej konsystencji, będzie dobrze się rozprowadzał i nie przyklejał do rąk, a jednocześnie dobrze zachowa swój kształt podczas zwijania rolki i krojenia na porcje. Będzie dobre połączenie z arkuszem nori i nadzieniem. Twoje bułki będą miały schludny i apetyczny wygląd.
pozostaje tylko wybrać nadzienie do swoich bułek, ale jest ich wiele dla wszystkich smaków!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g