sos ryżowy do bułek w domu

bez tego dressingu nie zobaczysz pięknych i pysznych bułek! Ten dressing doda smaku Twoim domowym bułkom, jakbyś jadł w japońskiej restauracji. Jest to bardzo proste i szybkie, a smak bułek staje się zupełnie inny: przyjemniejszy i bogatszy. A praca z takim ryżem jest znacznie wygodniejsza!
AlenushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 11 g
40 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować sos ryżowy do bułek, potrzebujemy octu jabłkowego, wody, soli i cukru.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw wlej wodę do kadzi i zagotuj i zmniejsz ogień do minimum.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej ocet do wody.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie natychmiast dodaj sól.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    I natychmiast dodaj cukier.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wszystko dobrze wymieszaj i trzymaj w ogniu, aż całkowicie się rozpuści. Dopiero wtedy usuwamy opatrunek z ognia. Pozostaw do ostygnięcia.

robiłem bułki w domu, nie przyprawiając niczego ryżem. Nie wiedziałem, że w barach sushi coś dodają do ryżu. Teraz poznałam ten mały sekret i bardzo mi się podobało. Smak stał się o wiele bardziej interesujący i bogaty. Dlatego nie należy umieszczać smaku ryżu w drugorzędnym miejscu podczas robienia domowych bułek. W przeciwnym razie będą suche i bez smaku.
robiąc dressing, możesz wymienić składniki. Na przykład dodaj ryż zamiast octu jabłkowego i pół na pół. Jeśli nie ma octu ryżowego i jabłkowego, weź ocet winogronowy, stołowy lub winny w kolorze białym. Możesz zrobić opatrunek bez wody, ale dopiero wtedy nie doprowadzaj octu do wrzenia. Cukier można zastąpić proszkiem stewii, co będzie znacznie zdrowsze.
ryż po ugotowaniu należy nieco ostygnąć i dopiero wtedy dodać dressing. Dobrze i delikatnie wymieszaj, przykryj gazą lub ręcznikiem. Ryż powinien stać, aby wchłonąć słodko-kwaśny i słony smak i ostygnąć do temperatury 38-40 stopni. Jest to optymalna temperatura dla jego rozkładu na arkuszu nori.
dzięki opatrunkowi ryż nabierze idealnej konsystencji, będzie dobrze się rozprowadzał i nie przyklejał do rąk, a jednocześnie dobrze zachowa swój kształt podczas zwijania rolki i krojenia na porcje. Będzie dobre połączenie z arkuszem nori i nadzieniem. Twoje bułki będą miały schludny i apetyczny wygląd.
pozostaje tylko wybrać nadzienie do swoich bułek, ale jest ich wiele dla wszystkich smaków!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g

Podobne przepisy