zupa z kurczaka Shurpa
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki.
Krok 2:
Na patelni włóż kurczaka, liść laurowy, sól i przyprawy. Wlać 2 litry wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 minut, od czasu do czasu usuwając pianę.
Krok 3:
Warzywa obierz. Ziemniaki pokroić w średnią kostkę, marchewkę i cebulę w półkola, pomidory w ćwiartki, paprykę w paski.
Krok 4:
Włóż ziemniaki do garnka do kurczaka.
Krok 5:
Pomidory, cebula, marchew i papryka smażyć na oleju roślinnym przez 5 minut.
Krok 6:
Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj.
Krok 7:
Dusić przez 10 minut.
Krok 8:
Przenieś warzywa na patelnię do kurczaka, dopraw solą.
Krok 9:
Przykryj garnek pokrywką i gotuj przez kolejne 15 minut. Pozostaw zupę pod przykryciem przez 10 minut i wlej do talerzy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz goździkowy (ziele angielskie) - 263 kcal/100g