rosół z kapustą i ziemniakami

bardzo lekki, szybki, z prostych produktów, jak każdy! Zupa z kurczaka z kapustą i ziemniakami to pyszny obiad dla całej rodziny. Bez smażenia nadaje się nawet małym dzieciom. Kompozycję można urozmaicić sezonowymi warzywami według własnych upodobań. Spróbuj!
Krystyna MiliAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 5 g
tłuszcze 26 % 5 g
węglowodany 47 % 9 g
98 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić rosół z kapustą i ziemniakami? Do zupy możesz wziąć dowolne części kurczaka, z kością lub filetem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kurczak jest gotowany we wrzącej osolonej wodzie. Pokrój ziemniaki na małe kawałki. Gdy kurczak będzie gotowy, dodaj do niego ziemniaki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj cebulę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój marchewki w paski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Szynkujemy kapustę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posiekaj koperek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż cebulę na rozgrzanej patelni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smaż cebulę przez dwie minuty i dodaj marchewkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie dodaj koncentrat pomidorowy do opiekania i smaż przez kolejne dwie minuty.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj kapustę do zupy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie koperek.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dalej opiekaj. Gotuj przez kolejne minuty i wyłącz gaz.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlej gotową zupę do talerza i podawaj. Smacznego!!

solone zupy mięsne zawsze pod koniec gotowania. Pozostaw go na pół godziny "potu". W tym czasie sól i przyprawy przenikną do wszystkich składników. Jeszcze lepiej, jeśli użyjesz go jutro.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy