skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić spaghetti bolognese z mielonym mięsem i koncentratem pomidorowym? Przygotuj jedzenie. Możesz wziąć dowolny makaron. Wzięłam spaghetti. Wybierz makaron z pszenicy durum - jest smaczniejszy i zdrowszy. Mięso mielone może być dowolne-wołowe, wieprzowe, drobiowe i mieszane. Mam mieloną wołowinę i wieprzowinę. Jeśli nie masz selera, możesz się bez niego obejść. Nawet marchewki nie można umieścić w uproszczonym przepisie. Ale z warzywami oczywiście smakuje lepiej.
Krok 2:
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Krok 3:
Umyj marchewki pod bieżącą wodą za pomocą pędzla. Następnie wyczyść. Pokrój marchewki w drobną kostkę. Możesz go zetrzeć na grubej tarce. Ale bardziej podoba mi się, gdy wszystkie warzywa są krojone w ten sam sposób.
Krok 4:
Pokrój łodygę selera w tę samą kostkę, co pozostałe warzywa.
Krok 5:
Rozgrzej głęboką patelnię na średnim ogniu. Wlej na nią olej roślinny. Ułóż warzywa. Smaż je na małym ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając łopatką.
Krok 6:
Połóż mięso mielone na warzywach. Za pomocą szpatułki najpierw wymieszaj, a następnie dobrze zetrzyj, aby rozbić wszystkie grudki. Im mniejsze mięso w sosie, tym smaczniejsze. Smaż mięso mielone z warzywami przez około 10 minut.
Krok 7:
Dodaj koncentrat pomidorowy do mięsa. Wlać przyprawy, sól i pieprz. Wlać wodę.
Krok 8:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki sosu, aby równomiernie rozprowadzić na nim makaron.
Krok 9:
Przykryj patelnię pokrywką i pozostaw sos do duszenia na małym ogniu przez 40 minut. Sprawdź, czy woda wyparowała. Jeśli stanie się mało, dodaj więcej. Sos powinien być dość płynny.
Krok 10:
Gdy sos będzie już prawie gotowy, ugotuj makaron. Umieść duży garnek z wodą na ogniu. Powinno być dużo wody-litr na każde 100 gramów makaronu. Doprowadź wodę do wrzenia, dodaj sól. Wrzuć pastę do wody, natychmiast wymieszaj łyżką, aby nie przykleiła się do dna. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Spróbuj na minutę przed gotowością. Makaron powinien pozostać trochę niedogotowany, tylko trochę. Taka pasta jest znacznie smaczniejsza niż gotowana.
Krok 11:
Odcedź makaron, wrzucając go do durszlaka. Sos boloński zwykle nie jest mieszany z makaronem na patelni, tak jak w przypadku innych rodzajów sosów. Najpierw układa się makaron, a sos kładzie się na wierzchu. Podczas serwowania możesz posypać makaron startym serem i udekorować liśćmi bazylii.
Bolognese to ulubione danie moich dzieci. I zawsze gotowałem go z passatą pomidorową-miąższem pomidora. Jeśli nie było jej w domu, dzieci pozostały bez makaronu. Teraz mogę śmiało powiedzieć-z koncentratem pomidorowym Bolognese też jest pyszny!
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / C - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g