skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować owsiankę perłową w mleku? Przygotuj jedzenie. Wybierz mleko o dowolnej zawartości tłuszczu, którą lubisz, to nie jest ważne. Gotowanie owsianki jest długim procesem, więc Oblicz czas, do którego potrzebujesz Dania. Jeśli chcesz podać tę owsiankę na śniadanie, lepiej przygotować ją wieczorem poprzedniego dnia, konieczne jest moczenie płatków rano.
Krok 2:
Posortuj kaszę, zbierając śmieci i dodatkowe plamy. Następnie dokładnie spłucz pod chłodną bieżącą wodą. Płucz grys, aż woda, którą z niego spuścisz, będzie czysta. Umyj jęczmień perłowy czystą zimną wodą. W tym celu weź wodę filtrowaną lub butelkowaną.
Krok 3:
Pozostaw jęczmień perłowy na 8 godzin w temperaturze pokojowej. W tym czasie trochę puchnie i staje się bardziej miękki. Wrzuć płatki na sito i ponownie dobrze spłucz. Następnie pozwól wodzie spłynąć.
Krok 4:
Wlej mleko do rondla, w którym będzie gotowana owsianka. Podgrzej go, aż będzie ciepły. Wlać przygotowane płatki.
Krok 5:
Umieść patelnię na małym ogniu. Przy ciągłym mieszaniu poczekaj, aż mleko się zagotuje. Dodaj cukier i sól. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj owsiankę przez 5 minut. Nie zapomnij go wymieszać, aby mleko się nie przypaliło. Następnie ugotujemy owsiankę w łaźni wodnej.
Krok 6:
Zrób kąpiel wodną. Weź patelnię o takiej wielkości, aby można było w niej umieścić patelnię owsianki tak, aby wisiała na jej ścianach bez sięgania do dna. Wlej wodę do dużego rondla. Doprowadzić do wrzenia. Umieść garnek owsianki na wierzchu. Uważaj, aby wrząca woda się nie rozpryskała. Ostrożnie spuść nadmiar wody.
Krok 7:
Rozpal ogień, aby woda w dużym garnku lekko się zagotowała. Pozostaw owsiankę do gotowania w łaźni wodnej na 5 godzin. Od czasu do czasu wlewaj wodę do dużego garnka. Nie musisz śledzić owsianki, nie spali się, ponieważ jest gotowana na parze. Po 5 godzinach płatki wchłoną prawie całe mleko, staną się miękkie i pachnące. Podawaj owsiankę z masłem, podkreśli i uzupełni jej kremowy smak. Smacznego!
owsianka naprawdę wyszła jak z pieca! Aromatyczny, w pełni ugotowany, o roztopionym smaku. Bardzo smaczne! Warto było czekać pięć godzin!
ważne! Aby potrawy z jęczmienia były zawsze smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru i sekretach gotowania kaszy perłowej .
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Kasza perłowa - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g