Sałatka z saurą w puszkach i ryżem

proste, ze zwykłych niedrogich produktów, w pośpiechu! Sałatka z saurą w puszkach i ryżem to prawdziwe znalezisko dla tych, którzy lubią konserwy rybne. Może służyć jako obfita przekąska, a nawet być podawana na świątecznym stole. W takim przypadku lepiej ułożyć sałatkę warstwami w pierścieniu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 14 g
tłuszcze 36 % 13 g
węglowodany 25 % 9 g
213 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z saury w puszkach i ryżem? Przygotuj jedzenie. Możesz wziąć dowolny ryż, ale wolę długoziarnisty na parze-nie gotuje się tak bardzo i zachowuje swój kształt po zmieszaniu z innymi składnikami. Wstępnie ugotuj go w osolonej wodzie do miękkości, patrz na opakowanie. Gotowy ryż wrzuć do durszlaka i ostudź.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cyru wybierz preferowany we własnym soku — jest mniej kaloryczny. Ale z braku saury w oleju też się nada. Wyjmij rybę ze słoika, strząśnij płyn i zetrzyj widelcem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Pokrój je w drobną kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj ser na średniej tarce. Najważniejsze przy wyborze sera jest jego smak. Ponadto powinien być naturalny, bez substytutów tłuszczów mlecznych.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj koperek, osusz i drobno posiekaj. Oprócz koperku zielona cebula dobrze sprawdza się w tej sałatce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W salaterce połącz saurę, ryż, jajka, ser i koperek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dopraw sałatkę majonezem. Majonez możesz zrobić sam.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wszystko dobrze wymieszaj. Włóż sałatę na chwilę do lodówki. Następnie podawaj. Możesz go ułożyć za pomocą pierścienia do gotowania. Smacznego!

wstrząśnij puszką przed zakupem. Im więcej płynu, tym mniej ryb.

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Saura konserwowa - 88   kcal/100g

Podobne przepisy