Sałatka z białej brzozy z kurczakiem i suszonymi śliwkami

niesamowicie pyszne, piękne, delikatne, wykonane z prostych potraw! Sałatka z białej brzozy z kurczakiem i suszonymi śliwkami ozdobi każdy świąteczny stół i zachwyci wszystkich miękkim, harmonijnym smakiem. Warstwy w nim można wymieniać, zmieniać na różne sposoby lub mieszać. Najważniejsze tutaj jest dekoracja w postaci białej brzozy na górze!
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 8 g
tłuszcze 33 % 9 g
węglowodany 37 % 10 g
148 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z białej brzozy z kurczakiem i suszonymi śliwkami? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Wcześniej gotuj filet z kurczaka w osolonej wodzie do miękkości (gotuj przez około 15-25 minut od momentu zagotowania bulionu), ostudź i drobno posiekaj nożem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Grzyby do sałatki możesz użyć dowolnych: pieczarek lub leśnych, smażonych, solonych lub marynowanych, które lubisz najbardziej. W każdym przypadku oczywiście otrzymasz nowy, ciekawy smak. Jeśli używasz smażonych grzybów, możesz dodać pikle dla kontrastu smaku. Mam słone grzyby, więc nie dodałem ogórków. Drobno posiekaj grzyby nożem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Opłucz suszone śliwki pod bieżącą wodą, zalej wrzącą wodą przez dwie minuty, aby spuchły i zmiękły. Spuść wodę. Pokrój suszone śliwki w małe kostki lub paski. Pozostaw kilka pasków do dekoracji sałatki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj ziemniaki, ugotuj w mundurze (możesz sprawdzić gotowość widelcem). Ostudź ziemniaki, obierz je i zetrzyj na średniej lub grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę. Pokrój go w drobną kostkę. Możesz użyć cebuli sałatkowej, nie ma silnej goryczy. Zwykłą cebulę, jeśli wydaje się gorzka, można marynować w occie lub zalać wrzącą wodą po pokrojeniu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jaja kurze ugotuj na twardo (gotuj przez około 10 minut od zagotowania wody). Schłodzić jaja kurze w zimnej wodzie, obrać je ze skorupy. Oddziel białka od żółtek i zetrzyj je pojedynczo.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zacznij układać warstwową sałatkę. Możesz użyć pierścienia do gotowania lub po prostu ułożyć sałatkę warstwami w głębokiej salaterce. Połóż śliwki pierwszą warstwą, posmaruj cienką warstwą majonezu. Następnie zbierz sałatkę w następującej kolejności: filet z kurczaka, grzyby, cebula, starte ziemniaki. Posmaruj każdą warstwę majonezem. W razie potrzeby możesz zmienić kolejność warstw, smak się nie zmieni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż jaja kurze jako ostatnie: na środku żółtko i brzeg białka. Za pomocą majonezu, pozostałych suszonych śliwek i świeżej pietruszki narysuj brzozę na powierzchni sałatki. Pozwól sałatce namoczyć się w lodówce i podawaj. Smacznego!

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy