zupa grochowa z kością wołową

pyszna zupa dla całej rodziny z prostych potraw! Zupa grochowa z kością wołową rozgrzeje i syci w zimnych porach roku. Gęsty, pachnący, bogaty, lubi zarówno dorosłych, jak i dzieci. Przygotowanie go wcale nie jest trudne, poradzi sobie nawet początkująca gospodyni domowa.
glavbyxAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 9 g
tłuszcze 19 % 6 g
węglowodany 52 % 16 g
150 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę grochową na kości wołowej? Przygotuj jedzenie. Dlaczego mięso jest pobierane z kości? Dzięki niej zupa jest szczególnie bogata i aromatyczna. Wybierz posiekany groszek, lepiej się gotuje. Dobrze umyj warzywa pod bieżącą wodą za pomocą pędzla.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Groszek opłucz i namocz w zimnej wodzie przez kilka godzin (od 3 do 8, od czasu do czasu zostawiam na noc). Następnie spuść wodę i włóż groszek z mięsem do rondla. Napełnij je wodą i gotuj na małym ogniu. Doprowadź wodę do wrzenia i usuń pianę. Będzie dużo, zarówno z mięsa, jak i grochu. Lepiej w tym czasie nie odchodzić od pieca. Następnie zmniejsz ogień i pozostaw zupę do gotowania na 1,5-2 godziny, w zależności od jakości mięsa.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas gotowania zupy przygotuj warzywa. Ziemniaki obrać i pokroić na małe kawałki. Gdy mięso będzie gotowe, wrzuć je do zupy. Gotuj przez kolejne 15 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj pieczeń. Jak zrobić smażenie? Cebulę obrać i drobno posiekać, obrane marchewki zetrzeć na drobnej tarce. Podsmaż warzywa na patelni z olejem roślinnym. Smaż je na małym ogniu, mieszając, aż będą miękkie. Włóż pieczeń do zupy po ugotowaniu ziemniaków.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Sól zupę, dodaj liść laurowy, zagotuj. Gotuj przez kolejne 10 minut, a następnie wyłącz, przykryj i odstaw na 20 minut. Zupa stanie się jeszcze grubsza i nasycona smakami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podawaj zupę z ziołami, wkładając kawałek wołowiny do każdego talerza. Smacznego!

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340   kcal/100g
  • Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348   kcal/100g
  • Rozdrobniony groszek gotowany - 115   kcal/100g
  • Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony nie gotowany - 343   kcal/100g
  • Groszek krowie suszony gotowany - 76   kcal/100g
  • Groszek suszony - 322   kcal/100g
  • Groszek - 298   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy