skład / składniki
metoda gotowania
pierwszym krokiem jest umycie awokado i krojenie chleba. Awokado lepiej wybrać bardziej miękkie. Jeśli jednak awokado jest wystarczająco twarde, lepiej usunąć je w ciemnym miejscu na jeden dzień w temperaturze pokojowej.
pokrój awokado wzdłuż kości i oddziel jedną połowę od drugiej ruchem obrotowym. Dwie kanapki będą wymagały jednej połowy awokado. Łyżką stołową wyjmij miąższ i rozgnieć widelcem. Dodaj trochę soli, soku z cytryny, papryki i łyżki oliwy z oliwek. Wymieszać.
suszone kawałki chleba na suchej patelni z obu stron na złoty kolor. Chleb można wziąć absolutnie każdy, bardziej lubię ciabattę. Idealny jest również chleb zbożowy ze zbożami. Nie radziłbym zwykłego chleba żytniego, jest dość gęsty i kwaśny. Lepiej jest wziąć nie gęste odmiany chleba o wystarczająco neutralnym smaku, aby poczuć delikatny smak awokado.
aby ugotować jajko w koszulce, należy zagotować wodę w małym rondlu, dodać 1 łyżeczkę octu i kilka szczypt soli. W środowisku kwaśnym białko lepiej się fałduje. Wcześniej rozbij jajko na małą miskę. Trzepaczką lub łyżką wstrząśnij wodą, aby w środku utworzył się lejek, ostrożnie wlej do niego jajko. Gotuj przez około 2 minuty, białko powinno być całkowicie ugotowane, a żółtko pozostanie płynne. Podczas gotowania możesz lekko wirować wodę, przechodząc wzdłuż krawędzi patelni łyżką stołową. Następnie należy ostrożnie przenieść jajko do zimnej wody, dosłownie na 20-30 sekund, aby zatrzymać proces gotowania. Wyjmij jajko na ręcznik papierowy.
lepiej jest wziąć jajka tak świeże, jak to możliwe, ponieważ świeże jajko ma gęstsze białko, a po ugotowaniu nie rozchodzi się w wodzie w płatkach. Istnieje również inny sposób gotowania jajek w koszulce, musisz wziąć mały kawałek folii spożywczej, umieścić go w małej misce, nasmarować olejem roślinnym, rozbić w nim jajko, przekręcić końcówki folii na wierzchu, związać nitką i gotować we wrzącej wodzie.
podoba mi się pierwsza opcja, ponieważ moim zdaniem jajko gotuje się dłużej w filmie.
następnie na kromce chleba rozprowadź mieszankę awokado, połóż jajko na wierzchu, skrop oliwą z oliwek i posyp solą i sezamem, jeśli chcesz.
obfita i pożywna kanapka jest gotowa. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Awokado - 208 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Chleb"darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb"doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Baton prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g