kanapka z jajkiem w koszulce i awokado

pyszne, zdrowe i pożywne śniadanie w 10 minut! Chrupiący, tostowy chleb, jedwabista i delikatna warstwa awokado i jajko z płynnym środkiem! Prawdziwie królewskie śniadanie!Po zjedzeniu takiej kanapki możesz zapomnieć o poczuciu głodu do obiadu!
IrenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 7 g
tłuszcze 44 % 20 g
węglowodany 40 % 18 g
260 kcal
IG: 11 / 0 / 89

metoda gotowania

czas gotowania: 10 min

pierwszym krokiem jest umycie awokado i krojenie chleba. Awokado lepiej wybrać bardziej miękkie. Jeśli jednak awokado jest wystarczająco twarde, lepiej usunąć je w ciemnym miejscu na jeden dzień w temperaturze pokojowej.
pokrój awokado wzdłuż kości i oddziel jedną połowę od drugiej ruchem obrotowym. Dwie kanapki będą wymagały jednej połowy awokado. Łyżką stołową wyjmij miąższ i rozgnieć widelcem. Dodaj trochę soli, soku z cytryny, papryki i łyżki oliwy z oliwek. Wymieszać.
suszone kawałki chleba na suchej patelni z obu stron na złoty kolor. Chleb można wziąć absolutnie każdy, bardziej lubię ciabattę. Idealny jest również chleb zbożowy ze zbożami. Nie radziłbym zwykłego chleba żytniego, jest dość gęsty i kwaśny. Lepiej jest wziąć nie gęste odmiany chleba o wystarczająco neutralnym smaku, aby poczuć delikatny smak awokado.
aby ugotować jajko w koszulce, należy zagotować wodę w małym rondlu, dodać 1 łyżeczkę octu i kilka szczypt soli. W środowisku kwaśnym białko lepiej się fałduje. Wcześniej rozbij jajko na małą miskę. Trzepaczką lub łyżką wstrząśnij wodą, aby w środku utworzył się lejek, ostrożnie wlej do niego jajko. Gotuj przez około 2 minuty, białko powinno być całkowicie ugotowane, a żółtko pozostanie płynne. Podczas gotowania możesz lekko wirować wodę, przechodząc wzdłuż krawędzi patelni łyżką stołową. Następnie należy ostrożnie przenieść jajko do zimnej wody, dosłownie na 20-30 sekund, aby zatrzymać proces gotowania. Wyjmij jajko na ręcznik papierowy.
lepiej jest wziąć jajka tak świeże, jak to możliwe, ponieważ świeże jajko ma gęstsze białko, a po ugotowaniu nie rozchodzi się w wodzie w płatkach. Istnieje również inny sposób gotowania jajek w koszulce, musisz wziąć mały kawałek folii spożywczej, umieścić go w małej misce, nasmarować olejem roślinnym, rozbić w nim jajko, przekręcić końcówki folii na wierzchu, związać nitką i gotować we wrzącej wodzie.
podoba mi się pierwsza opcja, ponieważ moim zdaniem jajko gotuje się dłużej w filmie.
następnie na kromce chleba rozprowadź mieszankę awokado, połóż jajko na wierzchu, skrop oliwą z oliwek i posyp solą i sezamem, jeśli chcesz.
obfita i pożywna kanapka jest gotowa. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Awokado - 208   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Chleb"darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb"doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy