krem do ciasta karmelowego gęsty

aromatyczny i apetyczny krem to alternatywa dla domowych ciast. Spróbujmy. Wykonanie tego kremu nie jest trudne, a także bardzo interesujące: chwile z dzieciństwa związane z próbami zrobienia karmelu lub lizaków w domu pojawiają się w pamięci. Najważniejsze jest, aby uzbroić się w cierpliwość i szybko zorganizować wszystko - tak, aby karmel nie przypalił się i równomiernie zmieszał z innymi składnikami, tworząc wysokiej jakości jednorodny krem. Do tego deseru lepiej jest wziąć gęstą, ciężką śmietanę, wtedy krem okaże się gęsty, dobrze zachowa swój kształt. Jest to ważne dla tych gospodyń domowych, które lubią dekorować powierzchnię ciasta różnymi lokami, kwiatami i innymi wzorami, które nie powinny rozprzestrzeniać się na gotowym torcie. Jeśli nie planujesz dekorować ciasta takim pięknem, ale użyjesz kremu karmelowego tylko jako nadzienia, możesz wziąć krem o mniejszej zawartości tłuszczu. I jeszcze jedna ważna kwestia-krem okazuje się dość słodki, więc sugeruję przeklej je niesłodzonymi lub mało słodkimi ciastami. Na przykład taki krem nadaje się do ciasta typu Napoleon. Nawiasem mówiąc, krem może być również używany jako niezależny deser, na przykład smarując go zakupionymi ciasteczkami. W każdym razie życzę ci przyjemności gotowania i degustacji tego wspaniałego deseru!
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 45 % 28 g
węglowodany 53 % 33 g
430 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty potrzebne do zrobienia karmelowego kremu do ciasta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby zrobić krem karmelowy, weź mały rondel z grubym dnem(mój jest stalowy). Wlej do niego cukier i pozwól mu całkowicie się stopić na średnim ogniu. Cukier zacznie karmelizować i przybrać ładny brązowy kolor.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na tym samym etapie podgrzej śmietanę w kuchence mikrofalowej(przy mocy 700 W, 1,5 minuty). Jeśli nie używasz kuchenki mikrofalowej, możesz to zrobić na kuchence, na małym ogniu, ciągle mieszając śmietanę. Ważne: śmietana musi być gorąca, w przeciwnym razie po połączeniu zimnej śmietany z gorącym cukrem otrzymasz duży stały cukierek. Ale to nie jest straszne, ponieważ w końcu cukier się stopi.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej gorącą śmietanę cienkim strumieniem do brązowego cukru i mieszaj, aż będzie gładka. Mogą tworzyć się małe kawałki stwardniałego cukru, ale to nie ma znaczenia-podczas gotowania cukier rozpuści się w śmietanie przy intensywnym mieszaniu. Gotuj do jednorodności, ale nie przez długi czas, aż masa lekko zgęstnieje.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zdejmij z ognia i wlej powstały sos karmelowy do innego naczynia, aby szybciej ostygł. Do ubezpieczenia sos karmelowy jest filtrowany. Zajmie to nie więcej niż minutę twojego czasu, a wynik jest tego wart - krem okaże się jednorodny, bez ziaren. SOS schładzamy w lodówce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po schłodzeniu sos powinien być zarówno płynny, jak i niezbyt gęsty. W przybliżeniu, jak pokazano na zdjęciu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie ubij dobrze zmiękczone masło (leżakowane w temperaturze pokojowej) w innej misce lub w szklance blendera przez 5 minut. Ubite masło staje się bujne i lśniąco piękne. Teraz dodajemy do niego stopniowo dobrze schłodzony sos karmelowy w lodówce: około 1 łyżeczki. Po każdej łyżce dobrze ubij śmietanę. Krem karmelowy okazuje się bujny. Schładzamy go w lodówce i używamy zgodnie z przeznaczeniem. Smacznego!

mój krem był gęsty. Prawdopodobnie z powodu domowej śmietany. Bardzo dobrze zachowuje swój kształt, zwłaszcza gdy jest schłodzony - ciasto można ozdobić takim kremem.
jeśli chcesz zrobić krem tylko do dekoracji ciasta, możesz zmniejszyć jego porcję: Usuń 50 g cukru i 100 ml śmietany.
Uwaga: kiedy podałam w przepisie 1 porcję kremu, miałam na myśli, że objętość kremu, którą zrobiłam, wystarczyłaby do przepełnienia 1. średniego ciasta!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g

Podobne przepisy