skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty potrzebne do zrobienia karmelowego kremu do ciasta.
Krok 2:
Aby zrobić krem karmelowy, weź mały rondel z grubym dnem(mój jest stalowy). Wlej do niego cukier i pozwól mu całkowicie się stopić na średnim ogniu. Cukier zacznie karmelizować i przybrać ładny brązowy kolor.
Krok 3:
Na tym samym etapie podgrzej śmietanę w kuchence mikrofalowej(przy mocy 700 W, 1,5 minuty). Jeśli nie używasz kuchenki mikrofalowej, możesz to zrobić na kuchence, na małym ogniu, ciągle mieszając śmietanę. Ważne: śmietana musi być gorąca, w przeciwnym razie po połączeniu zimnej śmietany z gorącym cukrem otrzymasz duży stały cukierek. Ale to nie jest straszne, ponieważ w końcu cukier się stopi.
Krok 4:
Wlej gorącą śmietanę cienkim strumieniem do brązowego cukru i mieszaj, aż będzie gładka. Mogą tworzyć się małe kawałki stwardniałego cukru, ale to nie ma znaczenia-podczas gotowania cukier rozpuści się w śmietanie przy intensywnym mieszaniu. Gotuj do jednorodności, ale nie przez długi czas, aż masa lekko zgęstnieje.
Krok 5:
Zdejmij z ognia i wlej powstały sos karmelowy do innego naczynia, aby szybciej ostygł. Do ubezpieczenia sos karmelowy jest filtrowany. Zajmie to nie więcej niż minutę twojego czasu, a wynik jest tego wart - krem okaże się jednorodny, bez ziaren. SOS schładzamy w lodówce.
Krok 6:
Po schłodzeniu sos powinien być zarówno płynny, jak i niezbyt gęsty. W przybliżeniu, jak pokazano na zdjęciu.
Krok 7:
Następnie ubij dobrze zmiękczone masło (leżakowane w temperaturze pokojowej) w innej misce lub w szklance blendera przez 5 minut. Ubite masło staje się bujne i lśniąco piękne. Teraz dodajemy do niego stopniowo dobrze schłodzony sos karmelowy w lodówce: około 1 łyżeczki. Po każdej łyżce dobrze ubij śmietanę. Krem karmelowy okazuje się bujny. Schładzamy go w lodówce i używamy zgodnie z przeznaczeniem. Smacznego!
mój krem był gęsty. Prawdopodobnie z powodu domowej śmietany. Bardzo dobrze zachowuje swój kształt, zwłaszcza gdy jest schłodzony - ciasto można ozdobić takim kremem.
jeśli chcesz zrobić krem tylko do dekoracji ciasta, możesz zmniejszyć jego porcję: Usuń 50 g cukru i 100 ml śmietany.
Uwaga: kiedy podałam w przepisie 1 porcję kremu, miałam na myśli, że objętość kremu, którą zrobiłam, wystarczyłaby do przepełnienia 1. średniego ciasta!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g