spaghetti z pieczarkami w sosie śmietanowym

proste codzienne danie na szybki lunch w 30 minut! Spaghetti z grzybami w kremowym sosie gotuje się bardzo szybko. To idealny wybór na rodzinny obiad w pośpiechu. Danie można uzupełnić wszelkiego rodzaju przyprawami i różnymi rodzajami sera.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 7 g
tłuszcze 25 % 10 g
węglowodany 58 % 23 g
221 kcal
IG: 13 / 87 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić spaghetti z grzybami w sosie śmietanowym? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Możesz użyć kremu o dowolnej zawartości tłuszczu. Im wyższa zawartość tłuszczu w śmietanie, tym bardziej kremowy będzie smak gotowego dania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj pieczarki pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Następnie pokrój je na plasterki. Obierz cebulę i czosnek, spłucz. Drobno posiekaj cebulę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ustaw gotowanie spaghetti. Zanurz je we wrzącej wodzie i gotuj, lekko soląc, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zwykle zajmuje to 7-10 minut. Nie gotuj spaghetti! Lepiej je prawie ugotować.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej trochę oliwy z oliwek na gorącą patelnię i smaż czosnek na złoty kolor przez kilka minut. Duże goździki można ciąć. Podczas smażenia czosnek przeniesie swój smak na olej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po czosnku włóż posiekaną cebulę i grzyby na patelnię i smaż wszystko razem przez 3-4 minuty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj sól i przyprawy do grzybów. Wlej śmietanę, wymieszaj i zagotuj. Dusić grzyby w śmietanie przez 6-8 minut. Podczas gotowania grzyby zmniejszą się.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ugotowane spaghetti włożyć na patelnię do grzybów. Wymieszaj je z grzybami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Natychmiast wetrzyj ser na patelnię i dodaj trochę posiekanych ziół. Wymieszać.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Spaghetti z grzybami w kremowym sosie gotowe! Podawaj na gorąco. Smacznego!

jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Spaghetti - 338   kcal/100g

Podobne przepisy