Rolada z kurczaka w butelce z żelatyną

Rolada z kurczaka jest bardzo smaczna, zdrowa i satysfakcjonująca. Rolada z kurczaka gotowana w domu – w butelce okaże się znacznie smaczniejsza niż kupiona w sklepie. I przekonasz się o tym sam, ponieważ otrzymasz niezrównaną alternatywę dla galaretek sklepowych i kiełbas nadziewanych wszelkiego rodzaju jeshkami. A tutaj wszystko jest proste-zarówno proces, jak i produkty. Ale gotowy produkt okaże się oryginalny i w stu procentach spodoba się Twojemu domowi lub Gościom. Roladę podajemy jako niezależną zimną przekąskę, która ozdobi świąteczny stół. Lub robienie kanapek. Nasycą się rano, jeśli nie położysz plasterka szkodliwej kiełbasy na chlebie, ale bułkę wykonaną przez Ciebie osobiście, z liściem sałaty lub warzywami.
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 14 g
tłuszcze 39 % 11 g
węglowodany 11 % 3 g
163 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić roladę z kurczaka w butelce żelatyny? Przygotuj mięso. Miałem mrożony filet i kilka skrzydełek, po prostu zalałem zimną wodą i położyłem na gazie, dodałem liść laurowy i pieprz. Jak tylko się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj pod pokrywką.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę, marchewkę i czosnek, umyj je.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyślij warzywa do wrzącego bulionu i gotuj mięso do miękkości. Sól 10 minut przed końcem gotowania.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Odetnij szyjkę butelki lub odetnij ją, aby można było wlać bulion do powstałego otworu i włożyć kawałki mięsa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyjmujemy gotowe mięso, schładzamy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    I musimy zrobić galaretkę. Aby to zrobić, oddziel część schłodzonego bulionu i rozcieńcz w nim granulki, podpalając rondel. Mieszając łyżką, rozpuścić, niech pęcznieją (10 minut) i doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w łaźni wodnej. Możesz to zrobić zgodnie z instrukcjami na opakowaniu galaretki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Oddziel mięso od kości, podziel filet na części.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Najpierw napełnij czystą butelkę mięsem, ubijając łyżką (jeśli chcesz, aby bułka była mięsista), dodaj marchewkę na środku z jednej strony (możesz pominąć ten krok, szkoda mi było wyrzucić marchewkę i ozdobiła bułkę).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po kilku warstwach posyp mięso zieloną cebulą.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj trochę posiekanej papryki na wierzch.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    A potem wrzucamy tutaj galaretkę rozcieńczoną bulionem. Po wymieszaniu tej jasnej mieszanki (tak, aby bulion dotarł do dna) odstaw na 10 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Włóż butelkę wypełnioną i zabandażowaną folią spożywczą do lodówki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ale wyjmujemy go nie wcześniej niż po 5-7-8 godzinach (wszystko zależy od tego, jak fajnie chcesz zrobić galaretkę). Ostrożnie przecinamy nożyczkami wzdłuż ściany butelki.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Następnie, po przecięciu dna butelki, delikatnie potrząśnij bułką na talerzu i poczęstuj się.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Pokrój w kółka i poczęstuj się!

i więcej porad

aby przygotować pyszną bułkę, potrzebujesz tylko kurczaka, żelatyny, plastikowej butelki (dostosuj objętość do ilości gotowego mięsa) i niektórych smakołyków, które kochasz.

nie masz całej tuszy? Nie bój się, weź udka, a dla bardziej dietetycznej bułki - pierś.

Nie rozgotuj mięsa. Kurczak gotuje się szybko, wystarczy pół godziny.

aby uzyskać oryginalną domową kiełbasę z czystego mięsa, dodaj tutaj przyprawy, przyprawy, warzywa, grzyby lub wymieszaj z innymi odmianami mięsa, boczkiem, boczkiem itp.

wlej płyn z żelatyną, aby kawałki mięsa nie unosiły się w nim, dlatego wlej tak, aby bulion z żelatyną dotarł do górnej części produktów.

możesz wymieszać mięso i galaretkę osobno w misce, a następnie włożyć do butelki.

możesz dostosować - więcej mięsa lub bulionu wlać do butelki. Podałem w przepisie wagę gotowego kurczaka i bulionu.

przezroczystość bulionu należy regulować, usuwając piankę i odcedzając na końcu, jeśli to konieczne.

Jeśli nagle nie ma wystarczającej ilości bulionu, dodaj na przykład płyn z zielonego groszku w puszkach lub cokolwiek chcesz. Będzie to dodatkowy smak, ale galaretka będzie słabsza.

zrób bułkę na noc, jeśli jutro masz gości. W ciągu nocy stuprocentowo stwardnieje i będzie łatwo go wyciąć.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy