skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić roladę z kurczaka w butelce żelatyny? Przygotuj mięso. Miałem mrożony filet i kilka skrzydełek, po prostu zalałem zimną wodą i położyłem na gazie, dodałem liść laurowy i pieprz. Jak tylko się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj pod pokrywką.
Krok 2:
Obierz cebulę, marchewkę i czosnek, umyj je.
Krok 3:
Wyślij warzywa do wrzącego bulionu i gotuj mięso do miękkości. Sól 10 minut przed końcem gotowania.
Krok 4:
Odetnij szyjkę butelki lub odetnij ją, aby można było wlać bulion do powstałego otworu i włożyć kawałki mięsa.
Krok 5:
Wyjmujemy gotowe mięso, schładzamy.
Krok 6:
I musimy zrobić galaretkę. Aby to zrobić, oddziel część schłodzonego bulionu i rozcieńcz w nim granulki, podpalając rondel. Mieszając łyżką, rozpuścić, niech pęcznieją (10 minut) i doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w łaźni wodnej. Możesz to zrobić zgodnie z instrukcjami na opakowaniu galaretki.
Krok 7:
Oddziel mięso od kości, podziel filet na części.
Krok 8:
Najpierw napełnij czystą butelkę mięsem, ubijając łyżką (jeśli chcesz, aby bułka była mięsista), dodaj marchewkę na środku z jednej strony (możesz pominąć ten krok, szkoda mi było wyrzucić marchewkę i ozdobiła bułkę).
Krok 9:
Po kilku warstwach posyp mięso zieloną cebulą.
Krok 10:
Dodaj trochę posiekanej papryki na wierzch.
Krok 11:
A potem wrzucamy tutaj galaretkę rozcieńczoną bulionem. Po wymieszaniu tej jasnej mieszanki (tak, aby bulion dotarł do dna) odstaw na 10 minut.
Krok 12:
Włóż butelkę wypełnioną i zabandażowaną folią spożywczą do lodówki.
Krok 13:
Ale wyjmujemy go nie wcześniej niż po 5-7-8 godzinach (wszystko zależy od tego, jak fajnie chcesz zrobić galaretkę). Ostrożnie przecinamy nożyczkami wzdłuż ściany butelki.
Krok 14:
Następnie, po przecięciu dna butelki, delikatnie potrząśnij bułką na talerzu i poczęstuj się.
Krok 15:
Pokrój w kółka i poczęstuj się!
i więcej porad
aby przygotować pyszną bułkę, potrzebujesz tylko kurczaka, żelatyny, plastikowej butelki (dostosuj objętość do ilości gotowego mięsa) i niektórych smakołyków, które kochasz.
nie masz całej tuszy? Nie bój się, weź udka, a dla bardziej dietetycznej bułki - pierś.
Nie rozgotuj mięsa. Kurczak gotuje się szybko, wystarczy pół godziny.
aby uzyskać oryginalną domową kiełbasę z czystego mięsa, dodaj tutaj przyprawy, przyprawy, warzywa, grzyby lub wymieszaj z innymi odmianami mięsa, boczkiem, boczkiem itp.
wlej płyn z żelatyną, aby kawałki mięsa nie unosiły się w nim, dlatego wlej tak, aby bulion z żelatyną dotarł do górnej części produktów.
możesz wymieszać mięso i galaretkę osobno w misce, a następnie włożyć do butelki.
możesz dostosować - więcej mięsa lub bulionu wlać do butelki. Podałem w przepisie wagę gotowego kurczaka i bulionu.
przezroczystość bulionu należy regulować, usuwając piankę i odcedzając na końcu, jeśli to konieczne.
Jeśli nagle nie ma wystarczającej ilości bulionu, dodaj na przykład płyn z zielonego groszku w puszkach lub cokolwiek chcesz. Będzie to dodatkowy smak, ale galaretka będzie słabsza.
zrób bułkę na noc, jeśli jutro masz gości. W ciągu nocy stuprocentowo stwardnieje i będzie łatwo go wyciąć.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g