skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zapiekankę z owsianki ryżowej? Przygotuj jedzenie. W zależności od pożądanego rozmiaru zapiekanki można zwiększyć lub zmniejszyć ilość składników. Ryż jest bardziej odpowiedni dla okrągłodennego, uzyskuje się z niego bardziej lepką owsiankę. Wybierz olej dobrej jakości, zgodny z GOST.
Krok 2:
Jeśli używasz resztek wcześniej ugotowanej mlecznej owsianki ryżowej, możesz pominąć ten krok. Aby ugotować owsiankę ryżową, weź okrągły ryż, dokładnie spłucz go wodą, aby był przezroczysty, usuwając zanieczyszczenia.
Krok 3:
Dodaj sól i cukier do smaku do garnka z ryżem, zalej mlekiem i wodą i umieść na małym ogniu. Możesz gotować owsiankę tylko na wodzie, ale zapiekanka będzie smaczniejsza z owsianki mlecznej. Okresowo mieszaj owsiankę, aby ryż nie przykleił się i nie przypalił do dna patelni. Gdy ryż jest dobrze spuchnięty, a płynu jest mało, wyłącz ogień. Dodaj masło do owsianki, dobrze wymieszaj, przykryj garnek pokrywką i odstaw na 20 minut.
Krok 4:
W tym czasie owsianka będzie gotowana na parze i trochę ostygnie, nie powinna być sucha, ale lepka i lekko płynna. Wbij jajka kurze do miski z ciepłą owsianką ryżową (owsianka powinna być ciepła, a nie gorąca, aby jajka się nie zsiadły). Dobrze wymieszaj. Możesz dodać cynamon, jeśli lubisz jego smak.
Krok 5:
Jeśli uważasz, że masa ryżowa jest zbyt gęsta, możesz dodać do niej trochę mleka i ponownie wymieszać.
Krok 6:
Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem. Posyp spód semoliną, aby zapiekanka mogła się łatwo wyjąć. Włóż owsiankę ryżową do formy, równomiernie ją rozprowadź, spłaszcz górę szpatułką. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, włóż do niego formę z zapiekanką. Piec przez około 25 minut. Gotowa zapiekanka powinna być pokryta apetyczną złotą skórką.
Krok 7:
Podawaj zapiekankę z owsianki ryżowej na gorąco, ze śmietaną lub dżemem na śniadanie dla całej rodziny. Jeśli zapiekanka pozostanie po śniadaniu, nie martw się, jest smaczna i zimna, można ją podać jako deser na obiad. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
Jak sprawdzić, czy zapiekanka jest gotowa? Gdy na powierzchni utworzy się lekka złota skorupa, weź szpikulec i przebij zapiekankę w kilku miejscach. Jeśli szpikulec jest suchy, zapiekanka jest gotowa.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Okrągły ryż - 330 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g