Sałatka z różowego łososia z ryżem w puszkach i jajkiem

ze zwykłych potraw, świeże, lekkie, apetyczne! Sałatka z różowym łososiem w puszkach, ryżem i jajkiem to przepis idealny na szybką i satysfakcjonującą przekąskę, a nawet kolację. Produkty do tej pysznej sałatki można znaleźć w domu każdej gospodyni domowej, a gotowanie urzeka prostotą.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 12 g
tłuszcze 24 % 9 g
węglowodany 45 % 17 g
198 kcal
IG: 6 / 94 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z różowego łososia w puszkach, ryżu i jajka? Przygotuj składniki. Różowy łosoś jest preferowany bez dodawania oleju, sałatka jest doprawiona majonezem, nadmiar tłuszczu nie jest potrzebny. Ryż do sałatek zawsze biorę na parze — nie skleja się po ugotowaniu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ugotuj ryż i jajka. Jak gotować ryż? Dokładnie spłucz grys do czystej wody. Wrzuć ryż do garnka z wrzącą wodą, dodaj sól. Gotuj do miękkości w czasie wskazanym na opakowaniu. Następnie wrzuć ryż na sito i pozwól wodzie spłynąć. Ochłodzić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyjmij różowego łososia z puszki i strząśnij płyn. Usuń kości z ryby. Zetrzyj go widelcem na małe kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj ogórek, osusz i pokrój w drobną kostkę. Koniecznie spróbuj, czy jest gorzki — taki ogórek zepsuje sałatkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jajka ugotować na twardo. Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. Obrane jajka pokroić w drobną kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj warzywa, osusz i drobno posiekaj. Wziąłem kolendrę, dobrze sprawdzą się również koperek, pietruszka i szczypiorek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W salaterce połącz ryż, jajka, ogórek, różowego łososia w puszkach i kolendrę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dopraw sałatkę majonezem, pieprzem i wymieszaj. Posmakuj sałatki i dodaj do soli, jeśli to konieczne. Zwykle nie dodaję soli do sałatek z majonezem, ale tutaj nie byłoby to zbyteczne.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj sałatkę na stole w dowolny sposób-w salaterce, porcje, ułożone za pomocą pierścienia do gotowania, warstwami lub po prostu zmieszane. Smacznego!

ten przepis jest podstawą wszelkich innych sałatek z różowego łososia w puszkach. Nie bój się eksperymentować i dodawać różne składniki według własnego gustu. Świeży ogórek można zastąpić kukurydzą w puszkach.

wstrząśnij puszką przed zakupem. Im więcej płynu, tym mniej ryb.

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Różowy łosoś konserwowy - 136   kcal/100g

Podobne przepisy