skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z różowego łososia w puszkach, ryżu i jajka? Przygotuj składniki. Różowy łosoś jest preferowany bez dodawania oleju, sałatka jest doprawiona majonezem, nadmiar tłuszczu nie jest potrzebny. Ryż do sałatek zawsze biorę na parze — nie skleja się po ugotowaniu.
Krok 2:
Ugotuj ryż i jajka. Jak gotować ryż? Dokładnie spłucz grys do czystej wody. Wrzuć ryż do garnka z wrzącą wodą, dodaj sól. Gotuj do miękkości w czasie wskazanym na opakowaniu. Następnie wrzuć ryż na sito i pozwól wodzie spłynąć. Ochłodzić.
Krok 3:
Wyjmij różowego łososia z puszki i strząśnij płyn. Usuń kości z ryby. Zetrzyj go widelcem na małe kawałki.
Krok 4:
Umyj ogórek, osusz i pokrój w drobną kostkę. Koniecznie spróbuj, czy jest gorzki — taki ogórek zepsuje sałatkę.
Krok 5:
Jajka ugotować na twardo. Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. Obrane jajka pokroić w drobną kostkę.
Krok 6:
Umyj warzywa, osusz i drobno posiekaj. Wziąłem kolendrę, dobrze sprawdzą się również koperek, pietruszka i szczypiorek.
Krok 7:
W salaterce połącz ryż, jajka, ogórek, różowego łososia w puszkach i kolendrę.
Krok 8:
Dopraw sałatkę majonezem, pieprzem i wymieszaj. Posmakuj sałatki i dodaj do soli, jeśli to konieczne. Zwykle nie dodaję soli do sałatek z majonezem, ale tutaj nie byłoby to zbyteczne.
Krok 9:
Podawaj sałatkę na stole w dowolny sposób-w salaterce, porcje, ułożone za pomocą pierścienia do gotowania, warstwami lub po prostu zmieszane. Smacznego!
ten przepis jest podstawą wszelkich innych sałatek z różowego łososia w puszkach. Nie bój się eksperymentować i dodawać różne składniki według własnego gustu. Świeży ogórek można zastąpić kukurydzą w puszkach.
wstrząśnij puszką przed zakupem. Im więcej płynu, tym mniej ryb.
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Różowy łosoś konserwowy - 136 kcal/100g