skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Ta sałatka wyróżnia się prostotą i dostępnością składników. W razie potrzeby i smaku skład składników można zmienić, zwiększyć lub zmniejszyć. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach, dzięki czemu sałatka będzie bardziej satysfakcjonująca.
Krok 2:
Ziemniaki schładzamy, obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Krok 3:
Do takiej sałatki możesz użyć szynki, pół wędzonej, wędzonej kiełbasy. Kiełbasę w podobny sposób kroimy w małe kostki lub paski.
Krok 4:
Lepiej jest użyć czerwonej cebuli do tej sałatki, obrać ją z łuski i pokroić na połówki pierścieni. Lepiej marynować cebulę w occie jabłkowym lub winnym, aby sałatka była przyjemniejsza w smaku. Wystarczy trzymać cebulę w occie przez 10 minut.
Krok 5:
Kiszone ogórki kroimy w drobną kostkę. Zamiast zwykłych ogórków kiszonych można użyć korniszonów. Oprócz ogórków możesz użyć oliwek lub oliwek, które nadadzą sałatce dużą krawędź.
Krok 6:
Włóż wszystkie składniki do głębokiej salaterki. Cebulę wraz z resztkami octu, w którym marynowano, wysyłamy do pozostałych składników. Wlej sos sojowy oliwa z oliwek, dodaj sól, czarny pieprz do smaku. Jeśli nie lubisz smaku sosu sojowego, możesz go zastąpić musztardą, otrzymasz inny, ale ten sam pikantny smak. Wymieszaj, pozwól sałatce trochę namoczyć i podawaj. Smacznego!
świat sałatek, podobnie jak wiele innych potraw, ma swoje ulubione, bardziej popularne i znane. Nie są częścią żadnej kuchni, są poszukiwane na całym świecie. Więc ta sałatka jest "pikantna". Istnieje w wielu krajach, ale nie pod tą nazwą kryje się zupełnie inny zestaw produktów. Nawet w naszym kraju każda gospodyni domowa ma własną sałatkę "pikantną", w przeciwieństwie do innej o tej samej nazwie. I oczywiście jest ulubionym daniem prawie wszystkich, ponieważ skład składników można zmieniać w zależności od ich gustów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbasa pół wędzona"Krakowska" - 466 kcal/100g
- Kiełbasa pół wędzona "moskiewska" - 406 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g