skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak ugotować świeżo mrożoną makrelę? Aby ugotować pachnące ucho makreli, weź jedną średniej wielkości świeżo mrożoną makrelę, pozostaw ją w temperaturze pokojowej na 15-20 minut. Nie jest konieczne całkowite rozmrażanie, ryba jest szybko rozmrażana, podczas gdy ucho jest gotowane, a trochę zamrożone, jest jeszcze lepiej cięte na kawałki. Również w przypadku zupy rybnej obierz i dobrze umyj ziemniaki, cebulę i marchewkę.
Krok 2:
Ryba gotuje się bardzo szybko, więc nie zacznij od gotowania bulionu, ale od gotowania warzyw. Postaw garnek z wodą na ogniu. Gdy woda się zagotuje, pokrój obrane ziemniaki w drobną kostkę.
Krok 3:
Ucho nie lubi smażonych warzyw. Prawdziwe ucho gotuje się na ognisku, a w nim tylko gotowane warzywa. Pokrój marchewki w plasterki. Aby marchewki wyglądały bardziej elegancko w zupie, możesz je pokroić w kształty. Aby to zrobić, wykonaj płytkie nacięcia wzdłuż marchewki, a następnie odetnij 3-4 paski z różnych stron.
Krok 4:
Następnie pokrój marchewki w poprzek, tworząc coś, co wygląda jak kwiaty. Pozostałe paski marchewki można zjeść lub, jak to robię, pokroić na kilka kawałków i również wysłać do ucha.
Krok 5:
Wyślij pokrojone marchewki i ziemniaki w tym samym czasie do garnka z wrzącą wodą. Gotuj przez 10 minut.
Krok 6:
W międzyczasie drobno posiekaj jedną cebulę. Wyślij cebulę do ucha do ziemniaków i marchwi. Gotuj przez kolejne 10 minut.
Krok 7:
Oczyść trochę rozmrożoną makrelę z wnętrzności, odetnij głowę i płetwy, umyj. Następnie pokrój na porcje (6-7 sztuk).
Krok 8:
Jak powiedziałem wcześniej, ryba gotuje się szybko, więc wyślij ją na patelnię jako ostatnią. Mała sztuczka: w tym samym czasie, co ryba, Dodaj do ucha jedną łyżkę stołową semoliny bez zjeżdżalni, aby zagęścić bulion. Kasza manna w uchu będzie prawie niewidoczna, ale jednocześnie bulion stanie się bardziej sycący i bogaty.
Krok 9:
Dodaj także pół łyżki soli, jeden liść laurowy,ziele angielskie. Gotuj przez kolejne 10 minut. Dodaj drobno posiekaną zieleninę koperkową i wyłącz ogrzewanie. Pozwól uchu trochę zaparzyć.
aby ucho świeżo mrożonej makreli było jeszcze smaczniejsze, pod koniec gotowania możesz dodać do niego kawałek masła.
smacznego!
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
do gotowania lepiej jest użyć filtrowanej lub butelkowanej wody o neutralnym smaku. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g