ucho świeżo mrożonej makreli

Szybki w przygotowaniu, bardzo smaczny i niskokaloryczny. W sumie ucho makreli gotuje się tylko przez pół godziny. Przepis jest bardzo łatwy, poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Makrela jest bardzo smaczną rybą, podczas gdy ma mało kości i wcale nie ma łusek, tj. ryba nie wymaga specjalnego przygotowania i czyszczenia.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 2 g
tłuszcze 17 % 1 g
węglowodany 50 % 3 g
28 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak ugotować świeżo mrożoną makrelę? Aby ugotować pachnące ucho makreli, weź jedną średniej wielkości świeżo mrożoną makrelę, pozostaw ją w temperaturze pokojowej na 15-20 minut. Nie jest konieczne całkowite rozmrażanie, ryba jest szybko rozmrażana, podczas gdy ucho jest gotowane, a trochę zamrożone, jest jeszcze lepiej cięte na kawałki. Również w przypadku zupy rybnej obierz i dobrze umyj ziemniaki, cebulę i marchewkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ryba gotuje się bardzo szybko, więc nie zacznij od gotowania bulionu, ale od gotowania warzyw. Postaw garnek z wodą na ogniu. Gdy woda się zagotuje, pokrój obrane ziemniaki w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ucho nie lubi smażonych warzyw. Prawdziwe ucho gotuje się na ognisku, a w nim tylko gotowane warzywa. Pokrój marchewki w plasterki. Aby marchewki wyglądały bardziej elegancko w zupie, możesz je pokroić w kształty. Aby to zrobić, wykonaj płytkie nacięcia wzdłuż marchewki, a następnie odetnij 3-4 paski z różnych stron.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie pokrój marchewki w poprzek, tworząc coś, co wygląda jak kwiaty. Pozostałe paski marchewki można zjeść lub, jak to robię, pokroić na kilka kawałków i również wysłać do ucha.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyślij pokrojone marchewki i ziemniaki w tym samym czasie do garnka z wrzącą wodą. Gotuj przez 10 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W międzyczasie drobno posiekaj jedną cebulę. Wyślij cebulę do ucha do ziemniaków i marchwi. Gotuj przez kolejne 10 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Oczyść trochę rozmrożoną makrelę z wnętrzności, odetnij głowę i płetwy, umyj. Następnie pokrój na porcje (6-7 sztuk).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jak powiedziałem wcześniej, ryba gotuje się szybko, więc wyślij ją na patelnię jako ostatnią. Mała sztuczka: w tym samym czasie, co ryba, Dodaj do ucha jedną łyżkę stołową semoliny bez zjeżdżalni, aby zagęścić bulion. Kasza manna w uchu będzie prawie niewidoczna, ale jednocześnie bulion stanie się bardziej sycący i bogaty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj także pół łyżki soli, jeden liść laurowy,ziele angielskie. Gotuj przez kolejne 10 minut. Dodaj drobno posiekaną zieleninę koperkową i wyłącz ogrzewanie. Pozwól uchu trochę zaparzyć.

aby ucho świeżo mrożonej makreli było jeszcze smaczniejsze, pod koniec gotowania możesz dodać do niego kawałek masła.

smacznego!

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

do gotowania lepiej jest użyć filtrowanej lub butelkowanej wody o neutralnym smaku. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy