Sałatka z saury z puszki, ogórka i jajka

pyszny, delikatny, o wiosennym smaku szczypiorku! Sałatka z saurą w puszkach, ogórkiem i jajkiem nadaje się zarówno na świąteczny stół, jak i na zwykły rodzinny obiad lub kolację. Można go nazwać całorocznym-produkty do takiej sałatki są dostępne przez cały rok. Gotuj szybko i zjedz natychmiast.
NataliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 9 g
tłuszcze 50 % 11 g
węglowodany 9 % 2 g
137 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z saury w puszkach, ogórka i jajka? Przygotuj wskazane produkty do sałatki. Ogórki i jajka weź świeże, saury lub inne podobne ryby w oleju, który najbardziej Ci się podoba. Wybierz również majonez zgodnie z własnymi preferencjami: możesz być niskokaloryczny lub na jajach przepiórczych lub lepiej gotować samodzielnie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Otwórz puszkę saury w puszkach, odcedź płyn, przełóż rybę na talerz i rozgnieć widelcem, aż będzie gładka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ogórki umyć i osuszyć ręcznikiem. Jeśli skóra ogórków jest twarda, lepiej ją odciąć. A jeśli skóra jest cienka, możesz ją zostawić, aby sałatka była jaśniejsza. Zetrzyj ogórki na grubej tarce, dodaj i wymieszaj masę. Pozostaw na 10 minut, a następnie dobrze wyciśnij masę ogórkową rękami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotuj jaja kurze przez 10 minut, zalej zimną wodą, a następnie obierz. Zetrzyj jajka na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj pióra zielonej cebuli, osusz i posiekaj nie grubo.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na talerzu Ustaw pierścień do serwowania. Rozłóż saurę pierwszą warstwą, lekko dociśnij kawałki łyżką i posmaruj majonezem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozprowadź ogórki drugą warstwą, również lekko dociśnij i posmaruj majonezem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż jajka trzecią warstwą, dociśnij łyżką i posmaruj majonezem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zdejmij pierścień do serwowania. Udekoruj sałatkę szczypiorkiem na wierzchu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Sałatka jest gotowa. Natychmiast podaj go do stołu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Tak wyglądają warstwy sałatki z saury w puszkach. Ale możesz wymieszać wszystkie składniki w salaterce i doprawić majonezem. Smacznego!

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

wstrząśnij puszką przed zakupem. Im więcej płynu, tym mniej ryb.

gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Saura konserwowa - 88   kcal/100g

Podobne przepisy