skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z saury w puszkach, ogórka i jajka? Przygotuj wskazane produkty do sałatki. Ogórki i jajka weź świeże, saury lub inne podobne ryby w oleju, który najbardziej Ci się podoba. Wybierz również majonez zgodnie z własnymi preferencjami: możesz być niskokaloryczny lub na jajach przepiórczych lub lepiej gotować samodzielnie.
Krok 2:
Otwórz puszkę saury w puszkach, odcedź płyn, przełóż rybę na talerz i rozgnieć widelcem, aż będzie gładka.
Krok 3:
Ogórki umyć i osuszyć ręcznikiem. Jeśli skóra ogórków jest twarda, lepiej ją odciąć. A jeśli skóra jest cienka, możesz ją zostawić, aby sałatka była jaśniejsza. Zetrzyj ogórki na grubej tarce, dodaj i wymieszaj masę. Pozostaw na 10 minut, a następnie dobrze wyciśnij masę ogórkową rękami.
Krok 4:
Gotuj jaja kurze przez 10 minut, zalej zimną wodą, a następnie obierz. Zetrzyj jajka na grubej tarce.
Krok 5:
Umyj pióra zielonej cebuli, osusz i posiekaj nie grubo.
Krok 6:
Na talerzu Ustaw pierścień do serwowania. Rozłóż saurę pierwszą warstwą, lekko dociśnij kawałki łyżką i posmaruj majonezem.
Krok 7:
Rozprowadź ogórki drugą warstwą, również lekko dociśnij i posmaruj majonezem.
Krok 8:
Rozłóż jajka trzecią warstwą, dociśnij łyżką i posmaruj majonezem.
Krok 9:
Zdejmij pierścień do serwowania. Udekoruj sałatkę szczypiorkiem na wierzchu.
Krok 10:
Sałatka jest gotowa. Natychmiast podaj go do stołu.
Krok 11:
Tak wyglądają warstwy sałatki z saury w puszkach. Ale możesz wymieszać wszystkie składniki w salaterce i doprawić majonezem. Smacznego!
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
wstrząśnij puszką przed zakupem. Im więcej płynu, tym mniej ryb.
gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Saura konserwowa - 88 kcal/100g