beshbarmak z kurczaka

ze zwykłych produktów, niedrogi, sycący i pyszny! Beshbarmak to narodowe danie kazachskie i tatarskie składające się z gotowanego mięsa, makaronu jajecznego, smażonej cebuli i bulionu. Klasyczny beshbarmak jest przygotowywany z koniną lub jagnięciną, ale danie z kurczaka jest bardzo smaczne.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 12 g
tłuszcze 31 % 11 g
węglowodany 36 % 13 g
199 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić beshbarmak z kurczaka? Przygotuj składniki. Jeśli przygotujesz danie dla dużej rodziny, użyj całego kurczaka. Jeśli chcesz ugotować beshbarmak do próbki, lepiej wziąć dowolną część kurczaka i odpowiednio zmniejszyć ilość innych składników. Wziąłem trzy udka z kurczaka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw ugotuj bulion z kurczaka. Jak gotować bulion z kurczaka? Umyj kurczaka, wlej zimną wodę do rondla, dodaj sól i gotuj na średnim ogniu. Gdy bulion się zagotuje, zmniejsz ogień, Usuń powstałą pianę łyżką cedzakową. Dodaj liść laurowy, czarny groszek i gotuj do miękkości, około 2 godzin na małym ogniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W międzyczasie zrób ciasto na bardziej soczyste. Jak zrobić ciasto? W misce ubij jajka, dodaj sól. Wstrząśnij jajkami widelcem. Wlej wodę, wymieszaj powstałą mieszaninę. Partiami zacznij wsypywać przesianą mąkę, wyrabiając ciasto. Najpierw ugniataj widelcem, gdy będzie gęsty — rękami. Ilość mąki może różnić się od podanej w przepisie. Zobacz stan testu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Powinien stać się wystarczająco ciasny, gładki i nie przyklejać się do ramion. Zawiń go w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posyp powierzchnię roboczą mąką. Ciasto wyjąć z lodówki, wałkiem rozwałkować na cienką warstwę o grubości około 2 mm.ze względu na to, że ciasto trochę "wypoczęło" przed pracą, dobrze rozwinął się w nim gluten zawarty w mące. Odpowiada za elastyczność i lepkość. Dobre ciasto praktycznie nie klei się i nie pęka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój ciasto na paski, które następnie podziel na dowolne kwadraty lub diamenty. Posyp je mąką i pozostaw do wyschnięcia na 15 minut. Tymczasem kurczak jest gotowy. Wyjmij go z bulionu, ostrożnie oddziel mięso od kości. Do podania potrzebujesz tylko mięsa. Wlej połowę bulionu do innego pojemnika, przecedzając go przez sito. Pozostaw drugą połowę bulionu w tym samym rondlu, będzie potrzebny do bardziej soczystego gotowania.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni na małym ogniu rozgrzej łyżkę oleju roślinnego i usmaż w nim cebulę, aż będzie lekko złocista. Smaż cebulę przez krótki czas, powinna pozostać lekko chrupiąca.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Bulion zarezerwowany na soczysty, zagotuj. Włóż do niego kawałki ciasta. Wymieszaj je natychmiast łyżką, aby soczyście nie przykleiły się do dna patelni. Gotuj makaron przez 7-8 minut na małym ogniu, a następnie włóż łyżką cedzakową do głębokich misek.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż cebulę na gotowanych sokach, a na wierzchu mięso. Wlać bulion do małych misek. W ojczyźnie beshbarmak je się rękami, popijając bulionem z miski. Możesz również wlać bulion beshbarmak bezpośrednio do filiżanki, otrzymasz coś w rodzaju zupy z kurczakiem. Podawaj beshbarmak z ulubionymi ziołami. Smacznego!

"beshbarmak" tłumaczy się z języka tureckiego jako "pięć palców", co oznacza sposób spożywania tego dania, które Kazachowie jedzą bez widelca, bezpośrednio rękami.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy