skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z wędzoną piersią, kukurydzą i jajkiem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Jajka gotować wcześniej we wrzącej wodzie przez 7-8 minut. W tym czasie będą mieli czas na gotowanie. Odcedź jajka gorącą wodą, zalej je zimną wodą i pozostaw do ostygnięcia. Do sosu sałatkowego użyjemy śmietany z musztardą, ale jeśli chcesz, możesz je zastąpić majonezem lub zostawić tylko śmietanę.
Krok 2:
Pokrój wędzoną pierś z kurczaka w drobną kostkę. Ugotowane jajka obrać ze skorupy.
Krok 3:
Sałatkę można ugotować natychmiast w salaterce, mieszając wszystkie składniki lub układając warstwy. Gotuję warstwami. Aby to zrobić, umieść pierścień do serwowania na talerzu i ułóż pokrojone mięso z kurczaka w pierwszej warstwie. Dociśnij go trochę, aby warstwa była mocniejsza. Do dressingu wymieszaj śmietanę z musztardą. Pokryj tę warstwę i wszystkie kolejne przygotowanym dressingiem.
Krok 4:
Ogórek, pokrój również w małą kostkę. Ułóż pokrojony ogórek w następnej warstwie na wierzchu kurczaka.
Krok 5:
Jajka na twardo zetrzyj na grubej tarce i przenieś je do pierścienia, tworząc kolejną warstwę sałatki.
Krok 6:
Ostatnią warstwą będzie kukurydza w puszkach. Odcedź cały płyn ze słoika i ułóż kukurydzę na sałacie. Ostrożnie zdejmij pierścień do serwowania. Przed podaniem lekko schłodź sałatkę w lodówce. Podawaj gotową sałatkę do stołu, ozdobioną świeżymi ziołami. Smacznego!
jak kupić kukurydzę w puszkach? Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności na puszce. Jeśli pojemnik jest szklany, ostrożnie rozważ ziarna. Powinny być tego samego rozmiaru i koloru, solidne i wolne od plam. Kompozycja nie powinna zawierać barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Wędzony kurczak - 117 kcal/100g