Sałatka z wędzoną kukurydzą i jajkiem

świeży, prosty, łatwy i pyszny, bez majonezu! W sałatce z wędzoną piersią, kukurydzą i jajkiem wszystkie składniki z powodzeniem się uzupełniają. Ugotuj go przed podaniem, ponieważ nie jest przeznaczony do długotrwałego przechowywania. Proste i szybkie, w 20 minut!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 9 g
tłuszcze 33 % 7 g
węglowodany 24 % 5 g
119 kcal
IG: 20 / 80 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z wędzoną piersią, kukurydzą i jajkiem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Jajka gotować wcześniej we wrzącej wodzie przez 7-8 minut. W tym czasie będą mieli czas na gotowanie. Odcedź jajka gorącą wodą, zalej je zimną wodą i pozostaw do ostygnięcia. Do sosu sałatkowego użyjemy śmietany z musztardą, ale jeśli chcesz, możesz je zastąpić majonezem lub zostawić tylko śmietanę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój wędzoną pierś z kurczaka w drobną kostkę. Ugotowane jajka obrać ze skorupy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Sałatkę można ugotować natychmiast w salaterce, mieszając wszystkie składniki lub układając warstwy. Gotuję warstwami. Aby to zrobić, umieść pierścień do serwowania na talerzu i ułóż pokrojone mięso z kurczaka w pierwszej warstwie. Dociśnij go trochę, aby warstwa była mocniejsza. Do dressingu wymieszaj śmietanę z musztardą. Pokryj tę warstwę i wszystkie kolejne przygotowanym dressingiem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ogórek, pokrój również w małą kostkę. Ułóż pokrojony ogórek w następnej warstwie na wierzchu kurczaka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jajka na twardo zetrzyj na grubej tarce i przenieś je do pierścienia, tworząc kolejną warstwę sałatki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ostatnią warstwą będzie kukurydza w puszkach. Odcedź cały płyn ze słoika i ułóż kukurydzę na sałacie. Ostrożnie zdejmij pierścień do serwowania. Przed podaniem lekko schłodź sałatkę w lodówce. Podawaj gotową sałatkę do stołu, ozdobioną świeżymi ziołami. Smacznego!

jak kupić kukurydzę w puszkach? Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności na puszce. Jeśli pojemnik jest szklany, ostrożnie rozważ ziarna. Powinny być tego samego rozmiaru i koloru, solidne i wolne od plam. Kompozycja nie powinna zawierać barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Wędzony kurczak - 117   kcal/100g

Podobne przepisy