zupa fasolowa

obfita, pyszna, pożywna zupa spodoba się koneserom roślin strączkowych. W naszej rodzinie bardzo lubimy zupy z groszkiem, fasolą, ale także z fasolą podobał nam się przepis! Fasola ma delikatniejszy smak i aromat. Są bogate w białko, więc zupa z nimi okazuje się nie mniej sycąca niż zupy z dodatkiem mięsa. Ta przepyszna gorąca zupa pomoże Ci w dniach postu. To danie docenią również wegetarianie. Ważne (szczególnie zimą) jest również to, że zupa fasolowa z warzywami jest bogata w witaminy.
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 3 g
tłuszcze 25 % 5 g
węglowodany 60 % 12 g
86 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowanie zupy zaczynamy od dokładnego umycia fasoli i namoczenia jej w zimnej wodzie 1: 3. Moczyłem je przez całą noc. Ich objętość wzrosła około 2,5 razy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Produkty do gotowania zupy. Korzenie, cebula i ziemniaki są obrane, a warzywa umyte.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Niektóre gospodynie domowe gotują rośliny strączkowe w tej samej wodzie, w której zostały namoczone. Spuszczam tę wodę, spłukuję i napełniam nową wodą, aby lekko przykryła fasolę. Doprowadzam zawartość patelni do wrzenia, spuszczam wodę.Wlać fasolę nową niezbędną porcją wody, gotować pod zamkniętą pokrywką do miękkości bez dodawania soli. Zapewniam cię, że jelito znacznie łatwiej toleruje żywność z roślin strączkowych przygotowaną w ten sposób.Moja fasola gotowała się w mniej niż godzinę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas gotowania fasoli posiekaj marchewkę i pietruszkę w drobną kostkę, drobno posiekaj cebulę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie smaż posiekane warzywa na patelni na oleju roślinnym przez 10 minut na średnim ogniu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ziemniaki kroimy w dużą kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W rondlu, w którym gotuje się fasolę, kładziemy smażoną cebulę, marchewkę, pietruszkę, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy przez 10-15 minut na średnim ogniu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj ziemniaki, przyprawy i gotuj przez 20 minut, a następnie dodaj sól. Smakujemy ziemniaki do gotowości i doprowadzamy zupę do wrzenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój swoje ulubione warzywa. Mam mieszankę pietruszki i koperku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej gotową gorącą zupę do talerza, dopraw kwaśną śmietaną, posyp ziołami i ciesz się. Spróbuj, ta zupa jest pyszna!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Korzeń pietruszki - 49   kcal/100g
  • Fasola zielona - 33   kcal/100g
  • Fasola - 33   kcal/100g
  • Biały pieprz - 0   kcal/100g

Podobne przepisy