makaron carbonara z boczkiem grzybowym i śmietaną

jest po prostu stworzona na romantyczną kolację przy lampce wina! Makaron carbonara z grzybami, boczkiem i śmietaną to nie tylko smaczne, ale także dość proste danie. Najważniejsze jest, aby nie rozgotować spaghetti, a nawet początkująca gospodyni poradzi sobie ze wszystkim innym!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 12 g
tłuszcze 21 % 11 g
węglowodany 57 % 30 g
304 kcal
IG: 3 / 97 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić domowy makaron carbonara z grzybami, boczkiem i śmietaną? To dość łatwe. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Spaghetti można zastąpić fettuccine lub innym długim makaronem. Krem można przyjmować o mniejszej zawartości tłuszczu - od 20%. Parmezan można zastąpić innymi suchymi lub półsuchymi odmianami sera. Jeśli maksymalne podobieństwo do włoskiego makaronu jest dla ciebie opcjonalne, możesz zastąpić parmezan zwykłym serem rosyjskim.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj grzyby i pokrój w plasterki. Możesz używać grzybów zarówno świeżych, jak i mrożonych. Należy jednak pamiętać, że zamrożone należy wziąć o jedną trzecią lub połowę więcej, ponieważ wyparuje z nich znacznie więcej wilgoci.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój boczek w cienkie paski. Mam boczek wędzony na surowo, ale możesz użyć gotowanego wędzonego lub surowego.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drobno posiekaj czosnek. Świeży czosnek można zastąpić łyżeczką 1/2.suchy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Drobno posiekaj pietruszkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W szklance lub misce połącz żółtka, śmietanę, starty parmezan, sól i pieprz. Mieszaj sos, aż będzie gładki. Jeśli chcesz więcej sosu, możesz wziąć więcej śmietany.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść grzyby na suchej patelni lub patelni z grubym dnem i odparuj z nich nadmiar wilgoci na średnim ogniu. Jeśli chcesz, możesz dodać kroplę oleju roślinnego na patelnię.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj boczek i smaż wszystko razem na dużym ogniu przez 3-5 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na koniec dodaj czosnek i smaż wszystko razem przez kolejne 1-2 minuty.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz i wymieszaj. Zdejmij patelnię z ognia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Spaghetti gotować w dużej ilości osolonej wody do al dente (jedna minuta mniej niż wskazano na opakowaniu). Z gotowego spaghetti odcedź całą wodę, pozostawiając makaron na patelni.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Umieść patelnię z makaronem na małym ogniu. Dodaj smażone grzyby z boczkiem i ziołami. Wszystko wymieszaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlej kremowy sos serowy i szybko wymieszaj, aż całe żółtko i parmezan rozpadną się na makaron. Zdejmij patelnię z ognia.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozłóż gorący makaron Carbonara na talerzach. Posyp startym parmezanem, udekoruj świeżymi lub lekko rozgrzanymi pomidorami koktajlowymi i ziołami na patelni. Smacznego!

jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal / 100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Spaghetti - 338   kcal/100g

Podobne przepisy