skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić domowy makaron carbonara z grzybami, boczkiem i śmietaną? To dość łatwe. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Spaghetti można zastąpić fettuccine lub innym długim makaronem. Krem można przyjmować o mniejszej zawartości tłuszczu - od 20%. Parmezan można zastąpić innymi suchymi lub półsuchymi odmianami sera. Jeśli maksymalne podobieństwo do włoskiego makaronu jest dla ciebie opcjonalne, możesz zastąpić parmezan zwykłym serem rosyjskim.
Krok 2:
Umyj grzyby i pokrój w plasterki. Możesz używać grzybów zarówno świeżych, jak i mrożonych. Należy jednak pamiętać, że zamrożone należy wziąć o jedną trzecią lub połowę więcej, ponieważ wyparuje z nich znacznie więcej wilgoci.
Krok 3:
Pokrój boczek w cienkie paski. Mam boczek wędzony na surowo, ale możesz użyć gotowanego wędzonego lub surowego.
Krok 4:
Drobno posiekaj czosnek. Świeży czosnek można zastąpić łyżeczką 1/2.suchy.
Krok 5:
Drobno posiekaj pietruszkę.
Krok 6:
W szklance lub misce połącz żółtka, śmietanę, starty parmezan, sól i pieprz. Mieszaj sos, aż będzie gładki. Jeśli chcesz więcej sosu, możesz wziąć więcej śmietany.
Krok 7:
Umieść grzyby na suchej patelni lub patelni z grubym dnem i odparuj z nich nadmiar wilgoci na średnim ogniu. Jeśli chcesz, możesz dodać kroplę oleju roślinnego na patelnię.
Krok 8:
Dodaj boczek i smaż wszystko razem na dużym ogniu przez 3-5 minut.
Krok 9:
Na koniec dodaj czosnek i smaż wszystko razem przez kolejne 1-2 minuty.
Krok 10:
Dodaj posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz i wymieszaj. Zdejmij patelnię z ognia.
Krok 11:
Spaghetti gotować w dużej ilości osolonej wody do al dente (jedna minuta mniej niż wskazano na opakowaniu). Z gotowego spaghetti odcedź całą wodę, pozostawiając makaron na patelni.
Krok 12:
Umieść patelnię z makaronem na małym ogniu. Dodaj smażone grzyby z boczkiem i ziołami. Wszystko wymieszaj.
Krok 13:
Wlej kremowy sos serowy i szybko wymieszaj, aż całe żółtko i parmezan rozpadną się na makaron. Zdejmij patelnię z ognia.
Krok 14:
Rozłóż gorący makaron Carbonara na talerzach. Posyp startym parmezanem, udekoruj świeżymi lub lekko rozgrzanymi pomidorami koktajlowymi i ziołami na patelni. Smacznego!
jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Spaghetti - 338 kcal/100g