Sałatka z kalarepy

myślisz, co podać na świąteczny stół? Lekka, a jednocześnie bardzo satysfakcjonująca, ze względu na ziemniaki i jajka, sałatka z kalarepy doskonale urozmaica codzienne menu i będzie wyglądać bardzo pięknie, elegancko na świątecznym stole.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 3 g
tłuszcze 32 % 6 g
węglowodany 53 % 10 g
104 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z kalarepy? Przygotuj zszywki do sałatki. Obierz marchewki i cebulę. Do sałatki lepiej jest użyć szalotki lub białej cebuli sałatkowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wyślij ziemniaki i jajka na patelnię, zalej zimną wodą i umieść na dużym ogniu. Po ugotowaniu zmniejsz ogień do średniego i gotuj pod półzamkniętą pokrywką przez około 15 minut (aż ziemniaki będą gotowe). Po ugotowaniu spuść wodę z garnka i pozostaw ziemniaki i jajka do ostygnięcia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po całkowitym ostygnięciu ziemniaków obierz je. Zetrzyj na grubej tarce i ułóż pierwszą warstwę w pierścieniu do serwowania sałatek. W przepisie zastosowano pierścień o średnicy 16 cm.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cebulę (w przepisie użyto szalotki) pokrój na pół i drobno posiekaj każdą połówkę.Ułóż drugą warstwę na ziemniakach w pierścieniu do serwowania.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz kalarepę i zetrzyj na grubej tarce. Wyciśnij ręce z nadmiaru soku (niewiele, w przeciwnym razie sałatka okaże się sucha), a następnie skrop sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny i dobrze wymieszaj. Kapustę ułożyć w następnej, trzeciej warstwie i lekko posolić. Posmaruj odrobiną majonezu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj marchewki i ułóż czwartą warstwę i posmaruj również majonezem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce, natychmiast skropić sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny i wymieszać. Z tego jabłka nie ciemnieją i będą wyglądać bardziej apetycznie w sałatce. Wyciśnij ręce z nadmiaru soku. Wyślij jabłka w następnej warstwie i posmaruj majonezem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Oczyść jajka. Zetrzyj dwa jajka na grubej tarce i równomiernie rozprowadź ostatnią warstwę w sałatce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Lekko posolić i ponownie delikatnie posmarować wszystko niewielką ilością majonezu. Wyślij sałatkę do lodówki na chwilę, aby była dobrze nasycona majonezem i schłodzona.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Usuń pierścień do serwowania przed podaniem. Pozostałe jajko zetrzyj na drobnej tarce nad sałatką. W razie potrzeby udekoruj ziołami i podawaj.

weź porcję sałatki, wymieszaj na talerzu i ciesz się niezwykle smacznym połączeniem kalarepy, marchwi i jabłek.
smacznego!

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal / 100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kalarepa - 42   kcal / 100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy