skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z kalarepy? Przygotuj zszywki do sałatki. Obierz marchewki i cebulę. Do sałatki lepiej jest użyć szalotki lub białej cebuli sałatkowej.
Krok 2:
Wyślij ziemniaki i jajka na patelnię, zalej zimną wodą i umieść na dużym ogniu. Po ugotowaniu zmniejsz ogień do średniego i gotuj pod półzamkniętą pokrywką przez około 15 minut (aż ziemniaki będą gotowe). Po ugotowaniu spuść wodę z garnka i pozostaw ziemniaki i jajka do ostygnięcia.
Krok 3:
Po całkowitym ostygnięciu ziemniaków obierz je. Zetrzyj na grubej tarce i ułóż pierwszą warstwę w pierścieniu do serwowania sałatek. W przepisie zastosowano pierścień o średnicy 16 cm.
Krok 4:
Cebulę (w przepisie użyto szalotki) pokrój na pół i drobno posiekaj każdą połówkę.Ułóż drugą warstwę na ziemniakach w pierścieniu do serwowania.
Krok 5:
Obierz kalarepę i zetrzyj na grubej tarce. Wyciśnij ręce z nadmiaru soku (niewiele, w przeciwnym razie sałatka okaże się sucha), a następnie skrop sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny i dobrze wymieszaj. Kapustę ułożyć w następnej, trzeciej warstwie i lekko posolić. Posmaruj odrobiną majonezu.
Krok 6:
Zetrzyj marchewki i ułóż czwartą warstwę i posmaruj również majonezem.
Krok 7:
Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce, natychmiast skropić sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny i wymieszać. Z tego jabłka nie ciemnieją i będą wyglądać bardziej apetycznie w sałatce. Wyciśnij ręce z nadmiaru soku. Wyślij jabłka w następnej warstwie i posmaruj majonezem.
Krok 8:
Oczyść jajka. Zetrzyj dwa jajka na grubej tarce i równomiernie rozprowadź ostatnią warstwę w sałatce.
Krok 9:
Lekko posolić i ponownie delikatnie posmarować wszystko niewielką ilością majonezu. Wyślij sałatkę do lodówki na chwilę, aby była dobrze nasycona majonezem i schłodzona.
Krok 10:
Usuń pierścień do serwowania przed podaniem. Pozostałe jajko zetrzyj na drobnej tarce nad sałatką. W razie potrzeby udekoruj ziołami i podawaj.
weź porcję sałatki, wymieszaj na talerzu i ciesz się niezwykle smacznym połączeniem kalarepy, marchwi i jabłek.
smacznego!
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal / 100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kalarepa - 42 kcal / 100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g