skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować owsiankę pszenną Artek w mleku? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Mleko można stosować o dowolnej zawartości tłuszczu. A proporcje mleka i wody można zmienić według własnego gustu. Możesz nawet zrobić owsiankę całkowicie na mleku, całkowicie eliminując wodę. Użyję mleka 2% tłuszczu i trochę wody.
Krok 2:
Wlej mleko i wodę do małego rondla. Dodaj szczyptę soli i 1-2 łyżki cukru. Kieruj się słodyczą do swojego gustu. Cukier można dodać trochę więcej lub mniej. Postaw garnek na ogniu i zagotuj. Mieszaj, aby cukier całkowicie się rozpuścił.
Krok 3:
Podczas podgrzewania mleka przygotuj płatki. Opłucz go kilka razy w wodzie, a następnie całkowicie spuść całą wodę. Aby to zrobić, złóż zboże na drobnym sitku i poczekaj, aż woda będzie pełna szkła.
Krok 4:
Gdy mleko się zagotuje, włóż do niego wszystkie umyte płatki i wymieszaj. Mieszając, gotuj owsiankę przez 10 minut. Aby zapobiec tworzeniu się piany na mleku, powoli mieszaj owsiankę przez cały ten czas.
Krok 5:
W tym czasie płatki pszenne już znacznie wzrosną. Zdejmij go z ognia, przykryj patelnię pokrywką i pozostaw na kolejne 10-15 minut. Możesz zostawić go na kuchence lub owinąć ciepłym kocem.
Krok 6:
Owsianka wchłania resztki mleka i gęstnieje. Pozostawienie go dłużej zgęstnieje jeszcze bardziej. Jeśli chcesz bardziej płynną owsiankę, dodaj gorące mleko.
Krok 7:
Rozłóż gotową owsiankę pszenną na przygotowanych talerzach. W razie potrzeby możesz dodać masło lub świeże jagody. Taka pyszna owsianka stanie się niezbędna w codziennej diecie. Smacznego!
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
zamiast cukru można użyć słodzika.
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Twarda Czerwona pszenica wiosenna (całe ziarno) - 330 kcal/100g
- Pszenica twarda czerwona ozima (całe ziarno) - 330 kcal/100g
- Pszenica miękka czerwona ozima (całe ziarno) - 326 kcal/100g
- Pszenica Biała (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Pszenica twarda (całe ziarno) - 332 kcal/100g
- Kruszona pszenica sucha twarda czerwona - 359 kcal/100g
- Kruszona pszenica ozima - 358 kcal/100g
- Pszenica sucha, bez przypraw w puszkach - 168 kcal/100g
- Pszenica sucha, konserwowana z przyprawami - 182 kcal/100g
- Ziarno sorgo - 332 kcal / 100g
- Kasza pszenna - 352 kcal/100g
- Ziarna pszenicy kiełkującej - 305 kcal/100g
- Kasza pszenna - 332 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g