owsianka pszenna Artek na mleku

zdrowe, smaczne i satysfakcjonujące śniadanie z sowieckiej przeszłości! Owsianka pszenna Artek w mleku jest przygotowywana bardzo szybko i prosto. Jest idealny zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Możesz go urozmaicić dodając rodzynki, miód, cynamon lub suszone morele. Spróbuj gotować i Ty! Polecam!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 5 g
tłuszcze 7 % 2 g
węglowodany 77 % 23 g
125 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować owsiankę pszenną Artek w mleku? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Mleko można stosować o dowolnej zawartości tłuszczu. A proporcje mleka i wody można zmienić według własnego gustu. Możesz nawet zrobić owsiankę całkowicie na mleku, całkowicie eliminując wodę. Użyję mleka 2% tłuszczu i trochę wody.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej mleko i wodę do małego rondla. Dodaj szczyptę soli i 1-2 łyżki cukru. Kieruj się słodyczą do swojego gustu. Cukier można dodać trochę więcej lub mniej. Postaw garnek na ogniu i zagotuj. Mieszaj, aby cukier całkowicie się rozpuścił.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas podgrzewania mleka przygotuj płatki. Opłucz go kilka razy w wodzie, a następnie całkowicie spuść całą wodę. Aby to zrobić, złóż zboże na drobnym sitku i poczekaj, aż woda będzie pełna szkła.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy mleko się zagotuje, włóż do niego wszystkie umyte płatki i wymieszaj. Mieszając, gotuj owsiankę przez 10 minut. Aby zapobiec tworzeniu się piany na mleku, powoli mieszaj owsiankę przez cały ten czas.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W tym czasie płatki pszenne już znacznie wzrosną. Zdejmij go z ognia, przykryj patelnię pokrywką i pozostaw na kolejne 10-15 minut. Możesz zostawić go na kuchence lub owinąć ciepłym kocem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Owsianka wchłania resztki mleka i gęstnieje. Pozostawienie go dłużej zgęstnieje jeszcze bardziej. Jeśli chcesz bardziej płynną owsiankę, dodaj gorące mleko.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż gotową owsiankę pszenną na przygotowanych talerzach. W razie potrzeby możesz dodać masło lub świeże jagody. Taka pyszna owsianka stanie się niezbędna w codziennej diecie. Smacznego!

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

zamiast cukru można użyć słodzika.

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Twarda Czerwona pszenica wiosenna (całe ziarno) - 330   kcal/100g
  • Pszenica twarda czerwona ozima (całe ziarno) - 330   kcal/100g
  • Pszenica miękka czerwona ozima (całe ziarno) - 326   kcal/100g
  • Pszenica Biała (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Pszenica twarda (całe ziarno) - 332   kcal/100g
  • Kruszona pszenica sucha twarda czerwona - 359   kcal/100g
  • Kruszona pszenica ozima - 358   kcal/100g
  • Pszenica sucha, bez przypraw w puszkach - 168   kcal/100g
  • Pszenica sucha, konserwowana z przyprawami - 182   kcal/100g
  • Ziarno sorgo - 332   kcal / 100g
  • Kasza pszenna - 352   kcal/100g
  • Ziarna pszenicy kiełkującej - 305   kcal/100g
  • Kasza pszenna - 332   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy